Poštári z celého Slovenska sa zapoja do súťaže „Do práce na bicykli 2016“.

Slovenská pošta, sa už po tretíkrát zapája do súťaže s názvom „Do práce na bicykli 2016“. Pod hlavičkou SP sa prihlásilo sedemnásť troj- a štvorčlenných tímov. Súťaž trvá od 1. do 31. mája, kedy si všetci účastníci jazdiaci do alebo z práce na bicykli budú zapisovať najazdené kilometre. Súťaž vyhlásil národný cyklokoordinátor Peter Klučka z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Koordinátorom a odborným garantom súťaže je Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

„Súťaž má motivovať ľudí, aby využívali bicykel ako alternatívnu dopravu, šetrili tak životné prostredie a zároveň robili aj niečo pre svoje zdravie. Je to veľmi pekná myšlienka, a preto ma teší, že sa opäť zapojili aj naši poštári. Ak mi to umožní môj pracovný program, tiež sa zapojím,“ povedal generálny riaditeľ Slovenskej pošty Róbert Gálik. Ako zároveň doplnil: „Okrem toho, že bicykle radi využívajú ľudia vo svojom voľnom čase, sú tiež súčasťou poštárskej práce. V rámci Slovenska ich využíva až 1522 poštových doručovateľov, ktorí denne najazdia do 15 kilometrov.“ Najviac využívajú bicykle pri svojej práci doručovatelia v trnavskom regióne (559), v trenčianskom (416) a v bratislavskom (183).

Cieľom súťaže „Do práce na bicykli“ je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy, motivovať zamestnávateľov, aby vytvárali vo svojich sídlach podmienky pre zamestnancov, ktorí dochádzajú do práce na bicykli, a tiež podporovať zamestnancov, aby viac používali túto formu alternatívnej dopravy. Tvárou kampane je Juraj Nvota, ktorý získal prvý úspech a popularitu ako poštár Jakub vo filme Ružové sny z roku 1976.