Horské putovanie v čase.

Vraví sa, že na pešej túre sa človek najlepšie zoznámi s krajinou. Pozdĺž turistickej cesty „Od ľadovca po víno“, ktorá vedie od horského masívu Dachstein cez Vysoké a Východné Štajersko do vinohradníckeho kraja a ktorá vďaka svojim rozmanitým prírodným scenériám len ťažko nájde v Európe niečo seberovné, naďabí návštevník na vysokoštajerský poklad prírodných skvostov, kultúrne pamätihodnosti i gastronomické lahôdky. To však nie je všetko, lákavé vyhliadky na vynikajúcu vysokoštajerskú divinu, tmavozelené vysokoštajerské lesy a krištáľovo čisté vysokoštajerské vodné zdroje prinútia rozbúchať sa mocnejšie srdce každého návštevníka.

Kde „štajerský peceň chleba“ láka baníckymi dobrodružstvami Na vysokoštajerskom úseku s 19 etapami, začínajúc banským Eisenerzom cez prírodnú rezerváciu Mürzer Oberland po Roseggerov Waldheimat, vstupuje človek na územie, na ktorom sa ctia tradície, ale neodmietajú ani inovácie. Prírodu a ľudí tu silno poznamenali výdatné podzemné bohatstvá a s nimi spojené baníctvo. Na pôvabnom vrchole legendárneho vysokoštajerského „pecňa chleba“, teda Erzbergu (Rudnej hory), je ešte dnes v prevádzke predvádzacia baňa. A kto sa nechce driapať na Erzberg po vlastných, môže sa ta pohodlne vyviezť na „Hauly“ (legendárnom erzbergskom taxíku – prestavanom damperi s 860 konskými silami). „Zdar boh!“ nezabudnuteľnému banskému dobrodružstvu, ktoré v nijakom prípade nevyžaduje oceľové nervy. Stačí dobrá turistická výbava.(c)Tom Lamm_Schiestlhaus

Kde sídlia divé bytosti a literárni bohovia Po ešte aj dnes dosť divom horskom území medzi pohorím Hochschwab a Fischbachskými Alpami voľakedy vystrájali aj vybájené postavy, ako sú vodníci, čerti a dokonca aj sám diabol. Neskôr putovali po stopách týchto bájnych postáv počestné osobnosti. Habsburský arcivojvoda Johann, spisovateľ Peter Rosegger, staviteľ Semmerinskej železnice Carl Ritter von Ghega a dokonca aj niektorí rakúski spolkoví prezidenti. Napokon, ich letná rezidencia je dodnes v prírodnej rezervácii Mürzer Oberland.

Okružná túra po vysokoštajerskom Horskom putovaní v čase priťahuje Najpôsobivejšou časťou diaľkovej turistickej cesty „Od ľadovca po víno“ je určite vysokoštajerská okružná túra po Horskom putovaní v čase. 19 etapami, asi 300-kilometrovou dĺžkou a asi 120 hodinami celkového času chôdze privádza Horské putovanie v čase vyznávačov pešej turistiky, ako aj pôžitkárskych dovolenkárov do správneho varu. Táto skvelá turistická cesta vedie z divokej horskej krajiny do mierne zvlnenej pahorkatiny, z minulosti do budúcnosti a od osviežujúcich vysokoštajerských vodných zdrojov až k chutným špecialitám z hochschwabskej diviny. Cesta, na ktorej na každom kroku kraľuje príroda, kultúra a gastronómia.