Veľkonočné cestovanie pohodlne a úsporne.

Obdobie Veľkej noci je každoročne spojené s predĺženým víkendom, ktorý sa priam ponúka na cestovanie. Mnoho Slovákov práve v tomto období cestuje za svojimi rodinami, blízkymi či priateľmi a medzimestská doprava zažíva jeden z najväčších náporov v roku. Ten sa odzrkadľuje aj na cestách, kde sa množstvo áut a smogu z nich často blíži k hranici únosnosti. Novodobý trend spolujazdy však rieši oba problémy. Zdieľané cestovanie šetrí životné prostredie aj vašu peňaženku.

Aj tento rok sa predĺžený jarný víkend začína Veľkým piatkom, pre školákov už prázdninovým štvrtkom. Väčšina pracujúcich má tak k dispozícii plné štyri dni voľna, školopovinní ešte o dva dni naviac. Mnohí ľudia sa tak každoročne rozhodnú počas sviatkov navštíviť tých, s ktorými sa počas roka tak často nevídajú. Je to poznať nielen na cestách, ale aj na autobusových či vlakových staniciach. Preplnené vlaky a autobusy nie sú práve lákavou voľbou, a navyše sú mnohé z nich na niektorých trasách beznádejne vypredané už niekoľko dní dopredu.

Jednou z možností, ako sa vysporiadať s náporom cestujúcich v hromadnej doprave je jazda autom. Tá sa však pri nízkej obsadenosti predražuje, a to najmä ak plánujete jazdu na dlhšiu trasu. Vďaka spolujazde sa však môžete o náklady na cestu autom podeliť s ľuďmi, ktorí majú rovnakú cestu.

Máte spoločnú cestu?

Spoločnosti sprostredkúvajúce spolujazdu spájajú vodičov a cestujúcich na ich spoločných cestách. Stačí len zvoliť miesto odjazdu a cieľ cesty a okamžite sa zobrazia ponuky ostatných vodičov. Jazdu na plánovanej trase je taktiež možné vytvoriť, čo sa hodí napríklad práve na Veľkú noc, kedy mnoho ľudí cestuje svojím autom s minimálnou obsadenosťou.

Na rozdiel od autostopu si cestujúci môže vopred vybrať, s kým sa zvezie. Spoločnosť BlaBlaCar napríklad zverejňuje prepracované profily všetkých svojich užívateľov, v rámci ktorých sa zobrazujú aj hodnotenia ostatných členov a ich komentáre. Podľa týchto informácií sa potom môže každý rozhodnúť, či chce s danou osobou cestovať, alebo nie.

Cestujúci aj vodič si taktiež môžu vybrať z niekoľkých preferencií. Okrem iného napríklad aj akú veľkú batožinu je možné zobrať si do auta, či je povolené cestovať so zvieraťom alebo ako veľmi sa chce človek počas jazdy rozprávať (či je „Bla“, „BlaBla“ alebo „BlaBlaBla“).

Ekonomicky najvýhodnejší variant.

Zdieľané cestovanie autom je naviac ekonomicky výhodnejšie. Napríklad cena lístka na jednej z najfrekventovanejších trás Bratislava – Košice sa pri hromadnej doprave pohybuje od 9 do 24€, zatiaľ čo registrovaní vodiči v BlaBlaCar ponúkajú jazdu od 7 do 12€. Nespornou výhodou je taktiež možnosť dohodnúť si individuálne miesto odjazdu a príjazdu a nemusieť tak riešiť dopravu na stanicu a z nej. Cesta je navyše rýchlejšia a pohodlnejšia, keďže sa vyhnete medzimestským zastávkam a možným prestupom.