Veľkonočná inšpirácia pre deti.

Slovenské veľkonočné tradície sú nepochybne veľmi bohaté, a obzvlášť si ich užívajú deti. Ak vašim ratolestiam tento rok chcete veľkonočný program ozvláštniť a spestriť, ponúkame vám niekoľko tipov, ktoré sú inšpirované tradíciami z iných európskych krajín.

Belgicko:

V Belgicku, ako aj mnohých ďalších krajinách, sú tradíciou veľkonočné lovy čokoládových vajíčok. Rodičia ich väčšinou skryjú v záhrade a deti si môžu zamaškrtiť na tých, ktoré nájdu.

  • Náš tip: Môžete použiť rovnaký princíp hry, ale namiesto čokoládových vajíčok použite veľkonočné vajíčka s hračkou, napr. hra Playmobil. Obľúbená stavebnica Playmobil je odolná a vhodná pre všetky vekové kategórie detí a ponúka nespočetné množstvo tematických prekvapení, ktoré sú ukryté vo veľkonočnom vajíčku.

Cyprus:

Cyperskou tradíciou pred veľkonočnými sviatkami je naozaj detailné upratovanie domácností vrátane vymaľovania, prípadne rekonštrukcií.

  • Náš tip: Milým darčekom pre malých koledníkov môže byť Playmobil veľkonočná dielňa, kde zajačikovia pripravujú všetky dôležité dekorácie k sviatkom jari.

Fínsko:

Deti vo Fínsku nedočkavo očakávajú veľkonočného zajačika, ktorý ich obdarúva čokoládovými vajíčkami.

  • Náš tip: Najmenších určite poteší zajačia hra, kedy rodičia schovajú zajačika Miffyho. Tento vydáva zvuky, vďaka ktorým ho ľahko nájdu aj deti menšie ako 1 rok. Miffy predstavuje vzdelávaciu hru s tromi úrovňami obťažnosti, ktorá je určená pre deti od 6 mesiacov do 4 rokov.

Írsko:

Zábavnou írskou tradíciou sú vajíčkové závody. Každý účastník dostane bambusovú paličku alebo lyžičku, ktorou poháňa vajíčko do cieľa po vopred určenej trase.

  • Náš tip: Vajíčkové závody si môžete ľahko usporiadať, či už doma alebo v prípade priaznivého počasia vonku. Je to skvelá zábava pre všetky vekové kategórie detí, stačí, keď vašim ratolestiam prispôsobíte dĺžku a obťažnosť trasy.

Lotyšsko:

V Lotyšsku patrí Veľká noc predovšetkým rôznym hrám s vajíčkami. Najrozšírenejšou z nich je tá, ktorej cieľom je rozbiť vlastným vajíčkom to súperove.

  • Náš tip: Ak nechcete zničiť množstvo vajíčok alebo interiér bytu, stavte na krásnu detskú hru Kuracia olympiáda. Je vhodná aj pre malé deti od štyroch rokov, pretože pri nej nemusíte vedieť ani čítať. Benefitom hry je tréning pamäte.

Luxembursko:

K veľkonočným sviatkom v Luxembursku sa viaže výroba keramiky, predovšetkým píšťaliek.

  • Náš tip: Čo tak pohľadať doma píšťalku a zapískať si niečo veselé pre lepšiu náladu? Ľahkú melódiu s 3 tónmi zvládnu deti už od 3 rokov a pískanie je výborné pre zväčšovanie kapacity pľúc.

Poľsko:

V Poľsku je veľkonočným symbolom tzv. požehnaný košík, do ktorého sa vkladajú kraslice, chlieb, koláč, soľ, korenie a biele klobásky a nechávajú sa v kostole požehnať.

  • Náš tip: Ak vám to počasie dovolí, spravte si s deťmi piknik! Nezabudnite si zabaliť poriadne zásoby dobrôt, lebo na vzduchu deťom zaručene vyhladne, a tiež nepremokavú piknikovú deku, aby sa vám príjemne sedelo.

Taliansko:

Veľkonočnou tradíciou v Taliansku je pečenie praclíkov, ktoré majú symbolizovať založené ruky pri modlitbe.

  • Náš tip: Ak sa s deťmi nechcete púšťať do skutočného pečenia praclíkov, môžete cesto nahradiť plastelínou alebo moduritom. Vytváranie praclíkov prospeje precvičeniu koordinácie a jemnej motoriky najmenších.

Veľká Británia:

Vo Veľkej Británii sa konajú tradičné preteky vyhradené len ženám, kedy bežia stredom miest v ruke s panvicou, na ktorej je ešte horúca palacinka.

  • Náš tip: Preteky s rozpálenou panvicou isto nie sú optimálnou voľbou pre deti, ale skúste palacinku nahradiť napr. loptičkou. Komu nespadne pri prebehnutí cieľom, ten je víťaz.