Móda v chirurgických plášťoch?

 

Profesionálne odevy sa sústredia výsostne na svoj účel a módne trendy idú bokom. Farba v nich väčšinou nie je náhodná a plní konkrétny účel. S farebným kódom sa tak stretnete aj tesne predtým ako zaspíte na operačnom stole.

Podľa typu operačného zákroku si totiž chirurg dnes  môže vybrať z  niekoľko druhov plášťov. Aby si v predoperačnom frmole z „garderóby“ lepšie vybral, výrobca zdravotníckych pomôcok HARTMANN-RICO sa rozhodol rozlíšiť ich farebným lemovaním výstrihu.

Zelená, žltá a červená rozlíšia, či sa jedná o plášť nezosilnený, zosilnený urologický či extra zosilnený. Týka sa to plášťov značky Foliodress a jeho dvoch modelov  – Protect a Comfort. Praktická a pritom drobná úprava výstrihu zjednoduší orientáciu na operačnej sále a personálu môže ušetriť čas.

nezosilnené oznaczosilnene oznacextra zosil

Obr.: plášte Foliodress –  nezosilnený, zosilnený urologický a extra zosilnený

Operačné plášte rozhodne nevisia v skrinke na vešiaku. Sú jednorazové a dodávajú sa v sterilnom obale. Aby sa zaručilo aj sterilné obliekanie, výrobca inovoval  tzv. sms obal, ktorý umožňuje jednoduché rozbalenie plášťa a ľahkú manipuláciu. Nemá ostré hrany ani rohy a nekĺže sa. Je vyrobený z jemnejšieho materiálu, je však naďalej bezpečný a funkčný.combitape1

Plášť sa uzatvára vzadu, patentovaným systémom Combitape. Neškrtí pri krku, nevytvára hrče na chrbte, netrhá vlasy.  Lepí na každom mieste takže je možné individuálne prispôsobovať jeho veľkosť. To všetko sú detaily, na ktoré sa pri plášťoch musí myslieť, aby sa chirurg cítil komfortne a mohol sa plne sústrediť na prácu.