Eagle-360, koncept budúcich pneumatík pre autonómne vozidlá.

Spoločnosť Goodyear predstavuje víziu futuristických pneumatík, ktoré vyzerajú úplne inak ako tie, ktoré už 117 rokov vyrába – majú totiž tvar gule. Goodyear tento svoj najnovší koncept odhalil na ženevskom autosalóne International Motor Show 2016 pod označením Eagle-360. V podobe guľovitej pneumatiky z 3D tlačiarne ponúkol svoju predstavu o budúcnosti pneumatík a inšpiratívne riešenie pre dlhodobú budúcnosť, keď sa autonómne vozidlá stanú bežnejšou súčasťou dopravy.

Napríklad podľa najnovšej štúdie spoločnosti Navigant Research sa očakáva, že na svete sa bude do roku 2035 ročne predávať 85 miliónov vozidiel schopných autonómnej prevádzky. Podľa štúdie J.D. Power 2015 U.S. Tech Choice Study majú užívatelia v prípade samoriadiacich vozidiel najväčšie starosti s tým, ako bude technicky zaistená ich bezpečnosť.

Vďaka trvalému obmedzovaniu nevyhnutnosti interakcie a zásahu vodiča v samoriadiacich vozidlách budú pneumatiky v budúcnosti hrať ešte dôležitejšiu rolu ako dnes,” povedal Joseph Zekoski, viceprezident a hlavný technický riaditeľ spoločnosti Goodyear. „Štúdia pneumatík Goodyear má dvojitú úlohu: jednak vytvára kreatívnu platformu, ktorá ďalej posúva hranice konvenčného myslenia, jednak slúži ako overovacie laboratórium pre vývoj budúcich technológií.“

Pneumatiky v tvare gule s vrcholnou ovládateľnosťou a bezpečnosťou.

Unikátny tvar Goodyear Eagle-360 by mal zvýšiť bezpečnosť jazdy a ovládateľnosť vozidla, čo sú hlavné potreby nastupujúcej éry prevádzky autonómnych vozidiel. Guľovitý tvar pneumatiky je základným predpokladom dosiahnutia ich maximálne možnej riaditeľnosti. Pneumatiky, ktoré sa budú môcť pohybovať vo všetkých možných smeroch, prispejú k zvýšeniu bezpečnosti cestujúcich. Aktívna technika dovolí pneumatike taký pohyb, ktorý obmedzí šmyk na potenciálne nebezpečnom povrchu, ako je poľadovica, alebo pomáha pri prekonávaní náhlych prekážok, aby vozidlo zostalo na bezpečnej dráhe.

Guľovitý tvar Goodyear Eagle-360 poskytuje hladkú jazdu i vďaka tomu, že dovoľuje plynulý priečny pohyb. To vozidlu pomáha prekonávať prekážky bez toho, aby muselo meniť smer jazdy.

A nakoniec to, že guľovitá pneumatika zvláda i obrat o 360 stupňov by malo pomôcť zvládať očakávané budúce problémy s parkovaním, pretože vozidlá vybavené guľovitými pneumatikami budú pri parkovacích manévroch potrebovať menej miesta. Pokiaľ budú verejné parkoviská v budúcnosti hrať rovnakú rolu ako dnes, mohla by sa tým zvýšiť ich kapacita bez toho, aby sa musela rozširovať ich plocha.

Zavesenie vďaka magnetickej levitácie.

O zavesení pneumatík Goodyear Eagle-360 na vozidle sa podľa vízie postará magnetická levitácia. Pneumatiky budú s vozidlom spojené pomocou magnetických polí; jazda na vankúši magnetického poľa, podobne ako pri rýchlovlakoch, by mala priniesť vyššie pohodlie pre cestujúcich a nižšiu hlučnosť.

Napriek tomu, že ide o čistú víziu, ukazuje niektoré najlepšie inovatívne myšlienky značky Goodyear a možnosti, ako reagovať na potreby vodičov v budúcnosti. Vďaka výsledkom nášho najnovšieho prieskumu vieme, že mladí vodiči hľadajú inteligentnú a trvale udržateľnú automobilovú techniku, ktorá bude súčasťou budúcej mobility a že za kľúčové požiadavky považujú spoľahlivosť a bezpečnosť. Sme presvedčení o tom, že vízia pneumatík Eagle-360 môže ponúknuť bezpečné a trvale udržateľné riešenie pre našich konečných zákazníkov, ktorí budú pravdepodobne v budúcnosti samoriadiace vozidlá šoférovať, alebo sa nimi voziť,“ povedal Jean-Claude Kihn, prezident spoločnosti Goodyear v regióne Európa, Blízky východ a Afrika. „Dúfame, že poslúži ako inšpirácia pre automobilový priemysel, s ktorým spoločne pokračujeme v hľadaní riešení pre budúcnosť.“

Senzory zabezpečujú spojenie s vozidlom a zvyšujú bezpečnosť.

Goodyear si predstavuje, že jazdu v samoriadiacich vozidlách bude ďalej optimalizovať prepojenie pneumatík a ich okolia, ktoré sa bude uplatňovať tromi hlavnými spôsobmi. Po prvé senzory vnútri pneumatík Eagle-360 snímajú rôzne podmienky, ktoré na komunikácii panujú, vrátane stavu jej povrchu a aktuálnych poveternostných podmienok a v záujme bezpečnosti sa všetky tieto informácie spájajú nielen s vlastným, ale i s ostatnými vozidlami.

Po druhé v záujme čo najdlhšieho kilometrového prebehu senzory v Eagle-360 zachytávajú a regulujú opotrebovanie pneumatiky; využívajú pritom zdokonalenú technológiu spoločnosti Goodyear na monitorovanie tlaku v pneumatikách a stupňa ich opotrebovania. A konečne to, že behúň sa vyrába v 3D tlačiarni, otvára nové možnosti pre prispôsobovanie pneumatiky konkrétnym podmienkam v oblasti, v ktorej vodič žije.

Biomimikry – inšpirované prírodou.

Medzi ďalšie významné prvky dizajnu pneumatík Eagle-360 patria biomimikry, teda imitácie prírody, čo je princíp, ktorý Goodyear pri konštrukcii pneumatík využíva často. Ich behúň je inšpirovaný povrchovým vzorom koralu vetevníku mozgového a segmenty dezénu a drážky vo všetkých možných smeroch pomáhajú udržať bezpečný kontakt pneumatiky s vozovkou. Dno drážok obsahuje obdobu prírodnej huby, ktorá po vysušení tuhne, zatiaľ čo vo vlhku mäkne, čo by malo poskytnúť zodpovedajúci jazdný výkon a odolnosť voči aquaplaningu. V záujme zníženia rizika aquaplaningu pneumatika pohlcuje povrchovú vodu a odstredivou silou ju vypudzuje zo stopy.

Ak máte záujem o ďalšie informácie o účasti spoločnosti Goodyear na ženevskej International Motor Show, navštívte nás v stánku 2056 v hale 2. Môžete sledovať aj náš twitterový účet Twitter @Goodyearpress a pridať sa k našej skupine ThinkGoodMobility na LinkedIn.