Základný bankový produkt.

Oplatí sa mi získať základný bankový produkt? Na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať. Základný bankový produkt je dobrý na to, aby nízkopríjmový človek, ktorý doteraz z rôznych príčin nevyužíval služby bánk, vstúpil do bankového sveta.

Výhodou je, že ho neponúka iba jedna banka, ale môže ho získať takmer všade. Je dobrý na oboznámenie sa s možnosťami bankového účtu. Či tento produkt ako taký je pre klienta výhodný alebo nie, závisí od toho, či a do akej miery ho bude vedieť využiť. Môže sa stať, že pre niekoho až taký výhodný nebude, pretože jeho využívaním stratí benefity, ktoré využíva pri bežnom účte. Niekde totiž stačí mať nadpriemerné úspory, netreba teda mať príjem ani platiť s kartou, a účet je zadarmo.

Nový základný bankový produkt je zadarmo. Ušetrím, ak si ho zriadim?

Priemerné mesačné náklady za účet sa pohybujú medzi 4 a 5 eur mesačne. V tomto priemere sú započítané účty s nulovým poplatkom i prémiové účty pre bonitných klientov. Samotný poplatok za účet nehovorí o tom, koľko za jeho vedenie mesačne klient zaplatí. Balíky služieb totiž neobsahujú v každej banke rovnaké položky, za niektoré si klient musí priplatiť. So základným bankovým produktom človek nemusí ušetriť nič, dokonca môže aj stratiť prístup k niektorým službám. Banky už dnes ponúkajú po splnení podmienok účty zadarmo aj pre klientov s príjmom nižším ako 400 eur.

Mám príjem vyšší ako 400 eur mesačne. Mám si vybaviť základný bankový produkt alebo štandardný bankový účet?

Čisto teoreticky môžu mať aj v takomto prípade základný účet zadarmo. Limit je totiž 5600 eur za rok, ten je však takto stanovený pre prípad, že by klient mohol mať preplatok z elektrární či nájomného alebo napríklad vyplatené poistné plnenie. V každom prípade je pre niektorých klientov na zvážení, či radšej nevziať bežný balík služieb, ktorý môžu mať tiež zadarmo. Jeho využívaním totiž majú prístup k benefitom i iným produktom banky – napr. výhodnejšia úroková sadzba na úvery alebo vklady, SMS notifikácia o pohyboch na účte, sporiaci program, bezkontaktná platobná karta. Ani základný bankový produkt nie je v každej banke identický. Odlišujú sa v platobných kartách (značka karty, bezkontaktná karta), možnostiach internetbankingu, notifikáciách o pohybe na účte a možnosti zriadenia sporiaceho programu.

Záver:

Legislatívny účet je umelo vytvorený produkt, kým banky vytvárajú produkty na základe prieskumov medzi svojimi klientmi. Legislatívny účet je vhodný ako štartovací účet, napríklad aj na prelomenie nedôvery voči bankovému svetu. Slováci radi nadávajú na ceny v bankách, no nechcú ich svojou mobilitou alebo zmenou správania prinútiť k zmene. Je však skupina klientov, ktorí ochotne zaplatia poplatok za účet, keďže získajú zľavu na úrokovej sadzbe hypotéky.

Zmysel má ponúkať iba taký produkt, na ktorom je firma zisková. Banky sa už vyjadrili, že tento produkt nebude pre nich ziskovou záležitosťou. Ako môžem ušetriť pri už existujúcom bankovom účte? 1. Majte ako manželia spoločný účet 2. Plaťte všade kartou, namiesto platenia poštových poukážok si zriaďte trvalé príkazy a inkasá 3. Zistite si, kde sú bankomaty vašej banky a vyberajte hotovosť iba z nich 4. Zriaďte si program sporenia napojený na výdavky 5. Ak máte úspory, tak ich majte v jednej banke v takej výške, aby bola splnená podmienka získania balíka služieb zadarmo

Ako nájsť výhodný účet v banke?

  1. Urobte si zoznam kreditných a debetných položiek (prichádzajúcich a odchádzajúcich platieb) 2. Roztrieďte debety na platby kartou, výbery z bankomatov, trvalé príkazy a inkasá 3. Porovnajte si bežné účty, kde zadáte počet debetov, sumu kreditov a objem úspor v banke 4. Vyberte si, ktorá banka vám podľa ceny najviac vyhovuje