V Českej republike sa v zime nebudete nudiť.

Koncom januára celú Českú republiku pravidelne zaplavujú karnevalové sprievody v tradičných maskách, kde možné ochutnať fašiangové koláče, šišky, pivo, víno, slivovicu, či vznikajúce zabíjačkové špeciality…

Obchôdzky vychádzajú z dávnych antických slávností uctievajúcich boha hojnosti Bakchusa. Fašiangy predstavovali obdobie hodovania a veselia medzi dvoma pôstnymi obdobiami. Fašiangové obdobie sa začína 6. januára a končí 46 dní pred Veľkou nocou, kedy nastáva obdobie pôstu.

Plesy však bývali ešte v 18. storočí výsadou šľachty. V 19. storočí prevzali túto tradíciu postupne aj obyvatelia miest a organizovania sa chopili záujmové i pracovné spolky. V súčasnosti sa ples v Česku koná takmer v každej väčšej dedine a plesová sezóna trvá celú zimu.

Ktorú z tradičných zimných radovánok si vyberiete vy?

Fašiangy v mikroregióne Hlinecko.

Fašiangové veselie, zachovávajúce tradície z 19. storočia, môžete zažiť 150 kilometrov východne od Prahy v oblasti zvanej Hlinecko, ktorá sa vďaka unikátnosti osláv dostala až na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. V tomto regióne môžete navštíviť viacero fašiangových obchôdzok.

Veselý kopec ožije karnevalom 30. januára od 10. do 16. hodiny, v ďalších dňoch vyrazia do ulíc maskované sprievody aj v obciach Hamry, Hlinsko-Blatno, Studnice a Vortová. V hlineckej pamiatkovej rezervácii Betlém sa potom môžete 9. februára s fašiangami náležite rozlúčiť.

Ples ako Brno.

Ples ako Brno sa hlási k svojmu mestu a jeho priemyslovej histórii, ktorá mu dala tvár. Tohto roku sa bude konať v niekdajšej strojárni Fredricha Wanniecka, ktorej strohý industriálny interiér sa na jeden večer premení pod rukami dizajnérov. Ozdobia ho tisíce kvetov a zaplnia stoly s tým najlepším, čo súčasná gastronómia a food styling dokážu. Ples ako Brno sa koná 30. januára a ponúkne spevácku, akrobatickú i beatboxovú show.

Carnevale Praha.

Ak uprednostňujete vznešenosť a kreativitu, navštívte Carnevale Praha, niekoľko dní trvajúci karneval v hlavnom meste so sprievodmi a ochutnávkou tradičných pochúťok. Tohto roku sa najväčšie pražské fašiangové slávnosti uskutočnia v termíne od 29. januára do 9. februára. Okrem zábavy v uliciach ponúkne festival i viacero koncertov a bálov v aristokratickom duchu, beh zlatých prasiatok pražskými ulicami či prehliadku fašiangových špecialít. Niektoré z karnevalových akcií sa budú konať v Clam-Gallasovom paláci, v ktorom vystupovali okrem iného Wolfgang Amadeus Mozart či Ludwig van Beethoven.

Ples v Opere.

Trinásty ročník najväčšej udalosti plesovej sezóny v Českej republike sa i tohto roku uskutoční na špeciálne položenom parkete v hľadisku neorokokovej Štátnej opery Praha, a to 6. februára 2015 od 20. hodiny. Zatiaľ čo vlaňajší slávnostný večer sa niesol v duchu francúzskej noblesy, bude tohtoročný Ples v Opere odkazovať na Veľkú Britániu, na monarchiu, ako symbol aristokratickej spoločnosti— od cateringu, cez dizajnové poňatie až po umelecký program. Výraznou súčasťou programu je každoročná charitatívna dražba, ktorá prináša na kontá príspevkových organizácií každý rok státisíce korún. Tradične je ples prehliadkou toho najlepšieho v oblasti módy i kultúry. Prísne sa dodržiava dress code – pre pánov „white“ alebo „black tie“, čiže frak alebo smoking, pre dámy zas „veľké večerné“.

Fašiangy v Českom Krumlove.

Na ľudové fašiangové slávnosti sa môžete vydať aj do malebného Českého Krumlova, mesta zaradeného na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Môžete sa tešiť na typické pestrofarebné procesie masiek, sprevádzané pouličnými divadelníkmi, kaukliarmi a muzikantmi. A pretože po veselici nasleduje pôst, nebude chýbať ani bohatá mnhbhostina a tancovačka. 5. februára začnú slávnosti najskôr Fašiangovou veselicou, ktorá bude zahŕňať zabíjačkové hody i program pre deti. O deň neskôr môžete navštíviť fašiangový koncert a 9. februára vyrazí do ulíc fašiangový sprievod. Jeho témou bude tohto roku „Dotyk exotiky v rytme Ria“.

Fašiangy vo Valašskom múzeu v prírode.

Ľudové zábavné podujatia pred začiatkom pôstu sa uskutočnia aj na východnej Morave. Valašské múzeum v prírode v Rožnove pod Radhoštom na 6. februára pripravilo pre návštevníkov fašiangové obchôdzky s ochutnávkou zabíjačkových dobrôt. Nebude chýbať ani hudba či tradícia pochovávania basy. Hudobný nástroj alebo figurína sa totiž na konci osláv tradične slávnostne „pochovávali“ vo forme paródie na pohreb. Tento akt symbolizoval koniec neviazaného veselia a začiatok obdobia pôstu.