V boji proti chrípke.

Náhle teplotné zmeny a chladné rána výrazne prispievajú k šíreniu vírusov. Ak k tomu pridáme ešte preplnený autobus alebo obchod s kýchajucími ľuďmi, vyhriatu kanceláriu či nesprávne oblečenie, chrípka je na svete.

Toto ochorenie vie pekne zamávať s každým jedincom, obzvlášť s matkami malých detí. Buďte o krok vpred a nepodľahnite chrípke. Ak vás už ale pristihla nepripravených, tieto tipy vám pomôžu zbaviť sa jej čo najskôr.

Pozor na hygienu rúk – čistým rukám je potrebné venovať zvýšenú pozornosť nielen na verejnom priestranstve, ale aj doma.

Baktérie sa nachádzajú všade a hlavne v období, kedy chrípka útočí z každej strany. Aj pri podávaní rúk, aj keď je to zdvorilostné gesto, treba byť obozretný. Čo ak si dáma predtým kýchla alebo zakašľala. Chrípka sa predsa šíri kvapôčkovou infekciou.

Starajte sa o svoj imunitný systém – „Imunitu je potrebné posilňovať celý rok, pretože nielen v chrípkovom období nám hrozí prechladnutie.

Potraviny, ktoré nám môžu pomôcť sú viaceré: fermentované potraviny bohaté na probiotiká (kvasená kapusta, vodný kefír, jogurty, kombucha), bobuľovité ovocie (napríklad čučoriedky), hríby (hliva ustricová, shitake, šampiňóny, reishi,..), batáty a echinacea, radí nutričná poradkyňa Evka jgdfsaBlaho.

Nebojte sa v chladných dňoch vetrať – väčšina ľudí zvykne v chladnejších dňoch otvárať okná zriedkavejšie. Pri predstave chladného vzduchu vo vykúrenej kancelárii alebo doma im behá mráz po chrbte. Veľká chýba. Pre chrípku sú priam božským prostredím práve malé vykúrené priestory.

Pozrime sa na ďalšie podstatné body, ktorých dodržiavanie je cestou ku zdraviu:

  • Spánok náš každodenný – ľudia, u ktorých je bežným pravidlom spať menej ako sedem hodín bývajú často náchylnejší k podľahnutiu vírusom. Podstatne viac spánku by ste si mali dopriať, aj keď vás už chrípka skolila.
  • Zázvorový čaj – Ak vás už chrípka zdolala, uvarte si všemocný zázvorový čaj. Stačia 3 tenké plátky čerstvého zázvoru, ktoré zalejete horúcou vodou, dosladíte lyžicou medu, prípadne ochutíte citrónom a nápoj proti chrípke máte na svete. Navyše zázvor pomáha aj pri ranných nevoľnostiach.
  • Kúpeľ na uvoľnenie plného nosa – pri plnom nose vám môže pomôcť aj horúci kúpeľ nôh s tymianovým olejom alebo soľou.
  • Nezabúdajte na dostatočný príjem tekutín – ak už vami lomcuje chrípka pite veľa. Tekutiny vám odplavia z tela choroby, práve preto by sme mali vypiť 3 l denne. Z čajov uprednostnite bylinkové čaje.
  • Dbajte na dostatočný prísun vitamínov – Pri prevencií proti chrípke je veľmi dôležitým vitamín C, hlavne kvôli jeho pozitívnemu prispievaniu na imunitný systém a protivírusový i antibakteriálny účinok. Ďalším dôležitým vitamínom je vitamín D, ktorého máme počas leta dostatok, avšak počas chladnejších dní ho je pomenej. Pri jeho nedostatku môže dôjsť k zvýšeniu ochorenia dýchacích ciest.

Náš tip:

Ladeevita je komplex všetkých vitamínov, minerálov, kyseliny listovej a omega-3 mastných kyselín v jednej kapsule. Je starostlivo pripravená a dôkladne vyvážena pre potreby každej tehotnej i dojčiacej ženy. Jej zloženie zodpovedá normám Úradu verejného zdravotníctva SR. Ladeevita je odporúčaná lekármi aj lekárnikmi a je dostupná v každej lekárni.