Perfektne zosieťované alebo otestovali sme PowerLine

Riešili ste už problém ako zabezpečiť internetovú konektivitu vo svojom dome, alebo byte? Naťahovať káble cez niekoľko miestností nie je práve najľahšie a ani bezdrôtové Wi-Fi nie je ideálne riešenie. Ak máte veľký dom, ktorý nepokryje menší Wi-Fi smerovač, môžete síce použiť silnejší a doplniť ho sieťou Wi-Fi extendérov, no vystavujete sa tým elektromagnetickému žiareniu a…

Stačí pritom bežná elektrická zásuvka a problém má rýchle riešenie. Nové sady PowerLine od D-Link umožňujú pripojenie k počítačovej sieti a aj do internetu v každej miestnosti bez vŕtania, naťahovania dlhých káblov naprieč bytom a komplikovaných inštalácií.

PowerLine alebo sieťový adaptér do zásuvky využíva na prenos počítačových dát elektrické rozvody v stene (elektrické vedenie). Nejde pritom o žiadnu technologickú novinku (podobné zariadenia sa predávajú už asi 15 rokov), len akosi nikdy nebola tak dobre použiteľná, ako je dnes.

Ak ste ju v minulosti skúšali a po negatívnych skúsenostiach ste ju zavrhli, tak ju skúste opäť a budete naozaj milo prekvapený, ako dobre a spoľahlivo to teraz funguje. Sám som mal veľmi zlé skúsenosti spred pár rokov a dlho trvalo, kým som sa nechal zlomiť na test, ale som rád. Z kedysi problémového hardvéru sa postupným vývojom podarilo vytvoriť naozaj vysoko funkčné a spoľahlivé riešenie.

Pár slov o PowerLine

Ak s touto technológiou doposiaľ nemáte skúsenosti, netreba sa jej báť. To, že využijete existujúce elektrické rozvody v dome neznamená, že by ste napr. prišli o rozvod elektriny. Dáta sa iba zjednodušene povedané primiešavajú do elektrickej energie, ktorá prúdi v rozvodoch a v žiadnom prípade to neohrozí žiadny z vašich elektrospotrebičov. Dokonca nemusíte prísť ani o elektrické zásuvky, pretože existujú aj verzie s priechodzou elektrickou zásuvkou, takže priamo do PowerLine môžete pripojiť ďalší spotrebič. A obávať sa netreba ani nejakej zvýšenej elektrickej spotreby. Odber adaptérov PowerLine nie je väčší, než povedzme nabíjačka mobilného telefónu alebo napájací adaptér pre klasický router.

Veľkou prednosťou systému PowerLine je jeho naozaj jednoduché použitie. Powerline prekonáva mŕtve zóny a veľké stavebné prekážky. V balení nájdete zvyčajne 2 adaptéry, ktoré sú úplne rovnocenné a neexistuje tu nejaká hierarchia, primárne, či sekundárne zariadenie. Jeden stačí pripojiť do elektrickej zásuvky a sieťovým káblom ho spojiť so smerovačom alebo modemom, ktorý pre vás vytvára internetové pripojenie. Druhý adaptér zasuniete do zásuvky kdesi v blízkosti požadovaného prístupového bodu napr. v inej miestnosti na inom poschodí, alebo na inom konci izby, kde máte počítač, televízor, hernú konzolu,… Vytvoríte tak dokonalé káblové prepojenie. Nie je potrebná žiadna inštalácia, hľadanie ovládačov, konfigurácia – proste sa adaptéry automaticky nájdu a vytvoria premostenie siete.

 

021516_0104_Perfektnezo2.jpgPowerLine adaptéry D-Link

Adaptéry D-Link PowerLine vysielajú šifrované dáta rýchlosťou až 1.000 Mb/s a modely s priechodzou elektrickou zásuvkou umožňujú dokonca zdieľať zásuvku s inými elektrickými zariadeniami. Základné sady PowerLine ponúkajú používateľom spoľahlivé riešenie, ktoré funguje ihneď po vybalení z krabice. V Českej a Slovenskej republike sú už k dispozícii sady adaptérov PowerLine AV2 1000 HD Gigabit Starter Kit a PowerLine AV 500 HD mini Starter Kit, rovnako ako aj sety adaptérov s priechodzou elektrickou zásuvkou PowerLine AV2 1000 HD Gigabit Passthrough Kit a PowerLine AV 500 HD Passthrough Mini Starter Kit.

Aktuálny štandard AV2 zvláda prenos dát rýchlosťou až 1.000 Mb/s – rovnako ako klasický Gigabit Ethernet. PowerLine šifruje dáta pomocou silného algoritmu, aby bolo zaručené, že nikto napr. v susednom byte nebude môcť čítať vaše e-maily alebo sledovať, čo na internete robíte. Rýchle sieťové pripojenie cez elektrickú zásuvku je vhodné najmä pre všetky aplikácie s veľkými nárokmi na kvalitu a množstvo prenášaných dát, napríklad sledovanie videa, streamovanie, on-line hry alebo prenos súborov.

Adaptéry sa jednoducho zapoja do elektrickej zásuvky a automaticky si nájdu jeden druhého a zavedú sieťovú komunikáciu do každej miestnosti v dome bez inštalácie akýchkoľvek prepojovacích káblov. Je to úžasne jednoduché a funguje to prekvapivo rýchlo. Dokonca ani nemusia byť v sieti na jednom ističi, ako tomu bolo v minulosti. Týmto spôsobom je možné jednoducho prekonať mŕtve zóny Wi-Fi siete alebo prekážky medzi vzdialenými miestami, napríklad pivnicou a podkrovím.

PowerLine adaptér dokonca nemusí byť nutne pripojený len k počítaču! Využiť sa dá ako tradičné káblové pripojenie, takže pomocou neho môžete premostiť napr. televízor, hernú konzolu, alebo akékoľvek iné zariadenie v sieti. Existujú tiež PowerLine adaptéry s integrovaným Wi-Fi, ktoré dokážu dáta prenášané cez elektrické rozvody distribuovať na konci bezdrôtovo – v podstate je to kombinácia powerline s wi-fi extendérom, ktorý zvyšuje komfort použitia. Svoju sieť tak môžete rozširovať teoreticky do nekonečna.

Všetky štyri modely D-Link spotrebúvajú menej ako 4 watty a to dokonca aj keď pracujú na plný výkon (maximum 3,7 W). Navyše majú režim úspory energie, ktorý znižuje spotrebu až o 85%, takže ich spotreba je v konečnom súčte nižšia, ako je spotreba bežného sieťového routeru.

Nové základné sety PowerLine od D-Link sú v predaji za ceny od 39,90 € za AV 500 HD Mini Starter Kit (DHP-509AV) až po nejakých 61,90 € za model PowerLine AV2 1000 HD Gigabit Passthrough Kit (DHP-P601AV).

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti D-Link, www.dlink.cz.