Elektrobicykle získavajú na popularite.

S istotou môžeme konštatovať, že nás vynálezcovia i výrobcovia vo svete vedy a techniky milo prekvapujú s novými výrobkami, ktoré nám spríjemňujú náš každodenný život a  prinášajú na trhu novinky o ktorých sme len kedysi snívali. Určite sem môžeme zaradiť horské elektrobicykle, v modernej čoraz silnejšej dobe elektromobility prinášajú vylepšenia na motore Bosch Performance CX, novú baterku Bosch 500 Wh a nové kolesá s rozmerom 27,5“.

Kategória horských ebajkov si neohrozene prebíja cestu na výslnie čo nasvedčuje   fakt, že tomuto športu sa z roka na rok venuje stále viac milovníkov cyklistiky.  Odmenou každého bikera je príjemný pocit víťazstva pri pohľade z vrcholu kopca na les s mnohými prekážkami. Aj vy chcete zažiť tento pocit ? S ebajkom je dostupný pre každého.

Horský elektrobicykel je určený na jazdu v prírodnom alebo umelom teréne mimo udržiavaných ciest, skákanie a prekonávania terénnych prekážok. Zaužívaná skratka MTB pochádza z angličtiny mountain bike. Na Slovensku nájdete legislatívne podchytené e-bicykle PEDELEC s asistenčným elektrickým pohonom, ktorý obmedzuje rýchlosť do 25 km/hod.

Vylepšený motor Bosch Performance CX.

S príchodom novej sezóny nastali zmeny aj na motore Bosch Performance CX. Úprava veľkosti motora spočíva v zmenšenom obale v zadnej časti. Hoci ide možno na prvý pohľad len o estetickú úpravu, výrobca môže teraz motor inštaloviať na rám viac úsporne, účelovejšie s prihliadnutím na celkový design a geometriu celého bicykla. Druhou novinkou na motore je zvýšenie krútiaceho momentu na dvoch zo štyroch asistenčných úrovniach. Ide konkrétne o vylepšenie na 80 Nm. Táto zmena je naviac podporená predstavením novej batérie Bosch 500 Wh, v snahe zvýšenia dojazdu.

Nová batéria Bosch 500 Wh.

Nová batéria má vyššiu kapaciu o 20%, ale len o 100 g vyššiu hmotnosť. Má významný vplyv ma dlhší dojazd. Výhodou je aj fakt, že je spätne použiteľná na elektrobicykle vyrobené od roku 2014.

Nové kolesá.

V sezóne 2016 pribudli úplne nové kolesá. Ide o rozmer 27,5“ s označením 650 B+. Majú novú pevnejšiu konštrukciu pri rovnakom priemere, zväčšila sa iba mierne šírka kolies (ráfik aj pneumatika), čím sa zlepšila aj samotná tuhosť kolies. Tieto hodnoty spôsobujú väčšiu priľnavosť k povrchu a väčšiu bočnú stabilitu. Pneumatiky sa môžu nahustiť na o niečo nižší tlak, čo spôsobí, že sa opäť podporí ich priľnavosť pri zachovaní si odolnosti voči defektom. Na elektrobicykli má toto nové koleso veľký význam aj kvôli stabilite a priechodnosti terénom. Potrebnú silu na prejdenie totiž kompenzuje elektromotor.

Náš tip 1: Ghost Teru FS 5 2016.

Teru FS je celoodpružený elektrobicykel s výbornými jazdnými vlastnosťami, ktoré ocenia hlavne nároční jazdci obľubujúci rýchlu jazdu v horskom, alebo lesnom teréne. S odpružením 130 mm vpredu a 120mm vzadu v kombinácii s kolesami 29“ ho odporúčame pre dlhé, náročné horské túry. Teru FS 5 ponúka výhodný pomer kvality/cena/výkon. Ebike je vybavený elektromotorom Bosch Performance CX. Je to motor ladený pre kultivovanú jazdu, s mäkkým štartom. Úpravou elektroniky motora pre rok 2016 umožňuje maximálny krútiaci moment 80Nm. Batéria Bosch 500 Wh podporuje zameranie elektrobiku na dlhšie a náročnejšie túry. Veľkosť kolies 29“ zlepšuje stabilitu v dlhých tiahlych zjazdoch a umožňuje celkovo rýchlejšiu jazdu. V teréne s ostrými zákrutami však budete musieť vynaložiť o niečo väčšie úsilie na ich zvládnutie.

http://www.ebajk.sk/obchod/elektrobicykle/ghost-teru-fs-5-2016/

Náš tip 2: Haibike XDuro FullSeven RX 2016 strieborný.

Veľmi dynamický, príjemne obratný horský elektrobike. Vo vydarenom farebnom prevedení. Typický XDURO rám z hliníkovej zliatiny, nastavený na odpruženie 120 mm. Sedlo umiestnené v centrálnej, vyváženej polohe sedí so športovým výzorom FullSeven. Tento model má exkluzívnu, vysoko kvalitnú výbavu. XDURO označuje sériu e-bikov a elektromotorom Bosch Performance CX. Je to motor ladený pre kultivovanú jazdu, s mäkkým štartom. Úpravou elektroniky motora pre rok 2016 umožňuje maximálny krútiaci moment 80Nm a zvláda aj agresívnu jazdu v ťažkom teréne. Veľkosť kolies 27,5″v prípade horského elektrobicykla znamená dobrú ovládateľnosť a manévrovanie pri zachovaní dostatočnej priechodnosti. Volia ju „Nduro“ jazdci pre zložité terény s častou zmenou smeru alebo nižšie postavy.

http://www.ebajk.sk/obchod/elektrobicykle/haibike-xduro-fullseven-rx-2016-strieborna/