Dove chce pomôcť slovenským ženám získať sebadôveru – iba 2 % z nich sa vnímajú ako krásne, čo je alarmujúce!

Aktuálny prieskum značky Dove sa zameral na to, ako sa vnímajú a hodnotia slovenské ženy. Jeho výsledky odhalili, že Slovenkám chýba sebavedomie. Iba 2 % respondentiek sa dokáže opísať ako krásne. Najčastejšie sa naopak hodnotia ako priemerné (22 %).

Napriek tomu sa ale v takmer  70 % stotožňujú s tvrdením, že väčšina žien nevie, ako krásne v skutočnosti sú. Značka Dove chce svojím novým lokálnym projektom #smekrasne, ktorého tvárou sa stala zástupkyňa z radov tuzemských žien, inšpirovať Slovenky k zmene. Prvým krokom k získaniu sebadôvery, ktorý odporúčajú aj psychológovia, je totiž naučiť sa pochváliť samu seba.

Slovenské ženy si neveria.

Slovenky hodnotili svoj vzhľad v aktuálnom prieskume* značky Dove a vo väčšine prípadoch sa opísali skromne či neutrálne ako priemerné (22 %), dobre vyzerajúce (16 %) alebo prírodné (15 %). Ako krásne sa vidí len 2 % z opýtaných, až takmer 70 % ale pritom tvrdí, že väčšina žien si nie je vedomá svojej skutočnej krásy. Značka Dove im chce pomôcť uvidieť svoju krásu, a vďaka tomu získať väčšiu sebadôveru. „Človek by si mal uvedomiť kto je, a byť na to hrdý. Pokiaľ sa pozitívne prijímame po fyzickej aj psychickej stránke, je to signál zdravého sebavedomia. Naopak, ak sme nespokojní a hodnotíme sa príliš kriticky, hromadia sa v nás negatívne emócie, sme chronicky frustrovaní a stresovaní, čo má výrazný vplyv aj na naše zdravie“, uviedla psychologička PhDr. Tatiana Lesayová.

#smekrasne

Dove 1. februára 2016 spustil webovú stránku www.smekrasne.sk, prostredníctvom ktorej chce inšpirovať slovenské ženy k zmene svojho často neprimerane kritického hodnotenia. Nabáda ich k vnímaniu vlastnej krásy – „Prebuďte svoje sebavedomie a inšpirujte ním ostatné Slovenky!“ Aj psychológovia odporúčajú ženám naučiť sa chváliť. „S kladným ohodnotením seba samej má problémy väčšina Sloveniek. Či už kvôli tomu, aké vzorce si nesú z detstva, kvôli spoločenským vplyvom, ale aj tlaku, ktorý na seba vyvíjajú samy. Pre posilňovanie vnútorného sebavedomia je potrebné krok za krokom urobiť niečo každý deň, aby bolo možné z neho čerpať aj v ťažkých alebo nepríjemných chvíľach. Jedným z možných riešení je technika tzv. afirmácií – pozitívnych tvrdení, ktoré posilnia našu sebadôveru.

Napríklad, keď sa ráno žena pozrie do zrkadla a povie si: „Dnes vyzerám výborne“, zhrnula PhDr. Tatiana Lesayová, ktorá sa špecializuje práve na oblasť sebavedomia. Všetky dámy tak vďaka Dove môžu urobiť prvý krok, keď svojím anonymným hlasom na microsite www.smekrasne.sk zvýšia počet krásnych žien a motiváciu budú ďalej šíriť medzi svoje mamičky, sestry, dcéry či kamarátky. Na webovej stránke môžu Slovenky zdieľať svoje príbehy, ozdobiť si facebookovú profilovú fotografiu zlatou holubicou a za svoju odvahu získavať odmeny od značky Dove. Projekt vyvrcholí v septembri 2016, kedy Dove vyhlási, koľko slovenských žien si je už vedomých svojej krásy.

Pätoro Dove ako získať sebadôveru:

Dove prináša päť tipov psychologičky Tatiany Lesayovej na uvedomenie si svojej kvality, ktorá vedie k získaniu sebavedomia:

Naučte sa úprimne pochváliť a prijať kompliment.

Väčšina žien samu seba podceňuje, nepozná svoje silné stránky. Potom si nevedia užiť vlastné ocenenie, ani ocenenie od druhých. Skúste nepovažovať za automatické a samozrejmé všetko čo viete a zvládate. Naučte sa pochváliť samu seba a oslavujte aj tie najmenšie úspechy. Zamerajte sa na hľadanie silných stránok. Zrekapitulujte si každý večer čo sa vám podarilo a za čo ste vďačná. Nešetrite úprimnou pochvalou druhých. Je to ako bumerang, ktorý sa vám vráti možno práve vo chvíli, keď to budete potrebovať.

Každodenná afirmácia.

Afirmácia – pozitívne tvrdenie – je technika, ktorá vám pri každodennom využívaní pomôže nielen získať sebadôveru, ale sa aj posunúť dopredu a docieliť tak životnú spokojnosť. Začnite maličkosťami. Rozhodnite sa, že vaše prvé myšlienky po zobudení sa budú pozitívne vo vzťahu k sebe samej: „Som dobre naladená.“ „Cítim sa oddýchnutá a svieža.“ Pri pohľade do zrkadla môžete pokračovať: „Dnes vyzerám skvele.“ Zakážte si hovoriť negatívne sebahodnotenie, že máte hrozné kruhy pod očami alebo niekoľko kíl navyše. Každý deň si povedzte aspoň päť ocenení.

Majte sa rada.

Ak má žena rada samu seba, potom je zdravé aj jej sebavedomie. Nezameriavajte sa na to, čo si o vás myslia druhí. Dôverujte si, nehanbite sa za svoje názory, za svoju osobnosť. Naopak, užívajte si to, kým ste. Ak sa prijmete taká, aká ste a naučíte sa mať rada samu seba, urobíte prvý krok k životnej spokojnosti.

Nekritizujte, buďte pozitívne naladené.

Nekritizujte sa deštruktívne. Ak nie ste s niečím spokojné, tak to skúste riešiť. Namiesto „Vyzerám hrozne,“ skúste pomenovať, čo sa vám na sebe nepáči („Mám hrozné kruhy pod očami“) a ak je to zmeniteľné, rozhodnite sa, čo s tým idete robiť (budem viac spať, kúpim si krém a pod…). Čo sa nedá zmeniť prijmite ako súčasť vašej osobnosti. Nekritizujte ani druhých a nebojte sa ich kritiky. Správajte sa k ostatným tak, ako by ste si priali, aby sa správali oni k vám. Kritika pri nedostatočnom sebavedomí brzdí, pochvala naopak motivuje k rozvoju.

Zastavte sa a buďte pozitívna.

Nikam sa neponáhľajte. Uvedomte si, že najcennejší okamih je teraz a tu. Nevracajte sa neustále do minulosti a nebojte sa budúcnosti. Určite si priority tak, aby ste boli väčšinou spokojné s tým, ako trávite čas, aby boli uspokojené aj vaše potreby a záujmy. Užívajte si každý deň a všetko čo robíte. Iba tak budete mať pocit zmysluplnosti života. Hektický život spôsobuje, že často nevieme ako nám ubehol rok alebo dva a čím boli naplnené. Výsledok je pocit nespokojnosti, ktorý neprospieva zdravému sebavedomiu. Pozitívne emócie prospievajú telu aj „duši“. Narovnávajú chrbát, dodávajú životnú energiu, upevňujú sebadôveru.