Merače tepla v bytových domoch budú do roka povinné!

Vlastníci bytov, ktorých bytový dom má celkovú podlahovú plochu väčšiu ako 500 m2 a je zásobovaný centrálnym zdrojom tepla, majú už len rok na to, aby si obstarali a inštalovali určené meradlá alebo pomerové rozdeľovače tepla, prípadne zabezpečili alternatívny nákladovo efektívny spôsob merania spotreby tepla.

Táto povinnosť vyplýva zo smernice EÚ o energetickej efektívnosti a je implementovaná v zákone č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike v znení neskorších zmien.

V súvislosti s implementáciou smernice Európskeho parlamentu a Rady č. 2012/27/EU o energetickej efektívnosti („smernica EED“) do našej legislatívy sa ohľadom merania skutočnej spotreby tepla zaviedli nové povinnosti pre koncového odberateľa¹, a to zabezpečiť u konečného spotrebiteľa na náklady vlastníka budovy:

  1. obstaranie, zapojenie, udržiavanie a overovanie určených meradiel;
  2. obstaranie, zapojenie a udržiavanie pomerových rozdeľovačov tepla, ak obstaranie, zapojenie, udržiavanie a overovanie určených meradiel podľa prvého bodu nie je technicky možné alebo nákladovo efektívne;
  3. alternatívny nákladovo efektívny spôsob merania spotreby tepla, ak obstaranie určených meradiel podľa prvého bodu alebo pomerových rozdeľovačov tepla podľa druhého bodu nie je nákladovo efektívne.„Hraničný termín pre zabezpečenie obstarania a zapojenia určených meradiel je 31. december 2016. Podľa našich interných analýz, približne 20 % dotknutých bytov ešte stále nemá nainštalované meradlá spotreby tepla, ktoré by povinnosť rozpočítavania skutočne spotrebovaných energií umožňovali,“ uviedla Jana Machková, riaditeľka spoločnosti ista Slovakia.¹ Koncový odberateľ, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla konečnému spotrebiteľovi a fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá vykonáva činnosť podľa § 1 ods. 3 písm. c) zákona 657/2004 o tepelnej energetike.