Top technologické vianočné darčeky poslednej dekády.

Od herných konzol k tabletom a wearables: infografika „Top technologické darčeky poslednej dekády“ zobrazuje, ako sa svet vyvíja. Spôsob, akým trávime voľný čas, čítame, pracujeme alebo sledujeme svoju kondíciu, sa neustále mení. S blížiacimi sa Vianocami je najvhodnejšia doba ohliadnuť sa za najúspešnejšími technologickými produktmi posledných desiatich rokov.

2005

Dopyt po hernej konzole Xbox 360 dramaticky prevyšuje ponuku. Na zahájenie predaja čakali stovky milovníkov hier – konzola bola za niekoľko hodín vypredaná. O deväť rokov neskôr Microsoft oznámil, že počet predaných kusov Xbox 360 dosiahol 84 miliónov a tržby 37,7 miliárd dolárov. Podľa poslednej kalkulácie strávili používatelia hraním Xbox 360 viac ako 88 miliárd hodín.

2006

Sony vrátilo Microsoftu úder prostredníctvom PlayStation 3. Od roku 1995, keď bola herná konzola predstavená, sú PlayStation a PlayStation 2 stále najpredávanejším herným zariadením v histórii. V súčasnosti sa ich predalo viac ako 344 miliónov kusov.

2007

V roku 2007 sa hranie hier spojilo s fyzickou aktivitou a to vďaka rozšíreniu Nintendo Wii. Magazín Forbes napísal o konzole ako o revolučnej, ktorá znovu objavila hranie videohier, urobila hranie viac sociálnym, intuitívnym a prekvapivo aj fyzickú aktivitu spravila zábavnou. Od uvedenia na trh sa predalo viac ako 100 miliónov kusov.

2008

Ťažko si už dnes predstavíme život bez smartfónov. V roku 2008 do našich končín zavítal Apple iPhone 3G. Doteraz sa už v jeho 12 reinkarnácii predalo viac ako 500 miliónov kusov, čo z neho robí najpredávanejší smartfón v histórii.

2009

Amazon Kindle zapojil technológie v doposiaľ nevyužitej oblasti a predviedol „revolúciu“ v čítaní. Kindle 2 bol uvedený na trh v roku 2009, krátko v nasledujúcom roku uviedol zakladateľ a CEO Amazonu Jeff Bezos, že Kindle vlastnia milióny ľudí a že na každých 10 predaných klasických kníh pripadá až 6 e-kníh. V roku 2013 bol odhadnutý počet všetkých predaných Kindle zariadení na 44 miliónov.

2010

V januári 2010 zmenil predstavením iPadu pohľad na tablet CEO spoločnosti Apple, Steve Jobs. Na rozdiel od predchádzajúcich PC tabletov bol iPad prezentovaný ako zariadenie pre koncových spotrebiteľov, ktoré vyplní medzeru medzi smartfónmi a notebookmi. Do dnešných dní bolo predaných viac ako 292 miliónov kusov.

2011Tree_Infographic_v3

Vo svete technológii boli všetky oči uprené na predstavenie prvého komerčne úspešného phabletu Samsung Galaxy Note. Napriek tomu, že niektoré média vzhľadom k 5,3-palcovému displeju spochybňovali praktickosť využitia tohto zariadenia, počas dvoch mesiacov sa predalo viac ako milión kusov.

2012

iPod sa stal mini. Ľahšej a tenšej verzie iPod mini sa predalo viac ako tri milióny kusov počas prvých troch dní od uvedenia do predaja.

2013

V novembri 2013 bola uvedená na trh ďalšia generácia hernej konzoly Sony PlayStation 4. O šesť mesiacov neskôr vlastnilo novú verziu 7 miliónov domácností po celom svete. Napriek istým stratám počas niekoľkých súbojov s Nintendom Wii sa Sony nakoniec podarilo vyhrať bitku medzi hernými konzolami.

2014

Rok 2013 a wearables (nositeľná elektronika), konkrétne fitnes náramok. Tržby za tieto zariadenia vzrástli ročne o 250 %. Odvetvie nositeľných technológií vzrástlo o 223 %. Vzhľadom k súčasnému rastu je pravdepodobné, že trh dosiahne do roku 2025 predikovaný míľnik 74 miliárd dolárov.

2015

Rok 2015 je bez pochýb rokom inteligentných hodiniek (smart watch) kombinujúcich monitorovanie fitness aktivít, zobrazenie času a konektivitu v jednom. Celosvetový trh s inteligentnými hodinkami má potenciál dosiahnuť príjem až 32 miliárd dolárov do roku 2020. Predpoklad predaných zariadení do roku 2018 je 135 miliónov kusov – z toho 68 miliónov kusov inteligentných hodiniek.

Je fascinujúce vidieť, ako technológie za poslednú dekádu ovplyvnili naše životy Nedávno sme vnímali, že sa s technológiami stretávame či už to v práci – napríklad vo forme PC, alebo pri hraní videohier – prostredníctvom herných konzol. V súčasnosti už tieto technológie vnímame ako súčasť nášho každodenného života. Nikde to nie je vidieť výraznejšie ako pri vzostupe nositeľných technológií (wearables), ako sú Huawei Watch, ktoré kombinujú konektivitu s módnym štýlom.

  • Šesťosí pohybový senzor s gyroskopom a akcelerometrom, ktorý dokáže rozlíšiť rad pohybových aktivít

Pre viac informácií navštívte Huawei na consumer.huawei.com/sk/