Bylinné likéry Tatra Balsam na vianočnom stole.

Vianoce považujú mnohí z nás za najkrajšie sviatky roka. Na Slovensku sa s Vianocami spája množstvo tradícií, ktoré sa dodnes dodržiavajú. Niektoré z nich sa praktizujú takmer na celom území, ale množstvo z nich je regionálnych. V mnohých rodinách sa napríklad ukrývajú šupiny z kapra pri štedrovečernom stole pod obrus, čo má rodine zabezpečiť hojnosť do ďalšieho roka. Neskôr si ich členovia rodiny vkladajú do peňaženky. Inde sa pri slávnostnom prestieraní dáva tanier navyše pre náhodného hosťa, inde sa na stôl kladie cesnak, ako symbol zdravia.

Počas celého štedrého dňa sa zvykol dodržiavať pôst, ktorý končil vyjdením prvej hviezdy. Od štedrovečerného stola sa nesmelo vstávať, preto gazdiná položila naň všetky jedlá naraz. Zo štedrovečerného stola sa nesmelo ani nič vyhodiť, často sa niečo ušlo aj hospodárskym zvieratám. Známy ja aj zvyk rozkrajovania jabĺčka a orechov, z ktorých sa veštilo zdravie, obviazanie nôh stola reťazou pre súdržnosť rodiny a hádzanie orechov do štyroch kútov izby so želaniami. Štedrá večera je súčasťou našich tradícií a zvykov, dôležitú úlohu v jej priebehu hrá aj štedrovečerný prípitok. Prípitok je starý zvyk, ktorým sa oslavuje život i šťastie, vyslovujú sa túžby, priania a sny.

Prípitok prednáša zvyčajne otec, prípadne najstarší muž rodiny. Prípitok sa zvykol podávať aj z jedného pohára. Dnes si pripíjame každý zo svojho pohára a za veľmi vhodnú alternatívu prípitku sa považuje bylinný likér, ktorý vhodne dopĺňa sviatočnú atmosféru. Aj keď tento druh nápoja nie je u nás typickou voľbou na štedrovečerný stôl, môže viesť k založeniu novej tradície. Aj keď počas roka šetríme, na Vianoce sa snažíme dopriať si kvalitné domáce produkty a medzi takéto určite patrí aj pravý podtatranský bylinný likér Tatra Balsam.

Vďaka širokému výberu príchutí bylinné likéry Tatra Balsam ulahodia každému. V súčasnosti likérka Nestville Distillery dodáva na trh 5 druhov bylinných likérov. Každý obsahuje približne 20 druhov bylín. V likéroch boli nakombinované horské bylinky tak, aby zachytili tradičné podtatranské recepty a výsledný likér bol dokonalý v harmónii chuti, vône a farby. Bylinky do likérov Tatra Balsam sa zbierajú v oblasti Pienin, kde bylinkárstvo siaha ďaleko do minulosti a je úzko späté s rádmi kartuziánov a kamaldulov v Červenom Kláštore.

Vychutnajte si štedrý večer spolu s Tatra Balsamom podľa vlastnej chute. Prajeme Vám krásne a pokojné Vianoce.