7 tipov ako výrazne ušetriť náklady počas zimnej vykurovacej sezóny.

Vykurovacia sezóna je v plnom prúde. S ohľadom na počasie môže s malými prestávkami potrvať až do konca mája! Odborníci zo spoločnosti ista Slovakia vám poradia, ako zosúladením jednoduchých krokov môžete ušetriť viac ako 20 % nákladov za teplo, aby ste pri ročnom vyúčtovaní za energie neboli prekvapení.

Prinášame vám energetické rady na každý deň v týždni, ktoré vám pomôžu optimalizovať vaše náklady počas vykurovacej sezóny:

Pondelok: znížte teplotu o jeden stupeň a usporíte až 6 % nákladov na vykurovanie.

Teplotu v miestnostiach udržujte podľa toho, ako sú využívané. Napríklad teplota v spálni má byť nižšia ako teplota v obývacej izbe. Pre kvalitnejší a zdravší spánok sa odporúča teplota okolo 18 stupňov. A to aj v zime!

Utorok: termostatické radiátorové ventily nikdy nezakrývajte.

Ak zakryjete termostatickú hlavicu, stratí funkčnosť snímať teplotu z miestnosti, ale sníma teplotu z prehriateho priestoru v okolí radiátora. V prípade, že je táto teplota vyššia, ako teplota nastavená na hlavici, zatvorí prívod tepla do radiátoru, a to bez ohľadu na teplotu v miestnosti.

Streda: vetrajte správne – intenzívne, krátko a niekoľkokrát denne.

Predtým ako otvoríte dokorán okno, pootočte ventil na značku hviezdičky. Vetrajte krátko. Keď cítite, že sa v miestnosti vymenil vzduch, môžete s vetraním skončiť a pootočiť ventil na svoje miesto. Tepelná strata spojená s rýchlym a nárazovým vetraním je menšia, ako pri pomalej výmene vzduchu.

Štvrtok: pozor, radiátor nie je sušiak na oblečenie.

Nestavajte pred vykurovacie teleso nábytok, veľké domáce spotrebiče a iné mechanické zábrany. Nezakrývajte radiátor a nesušte na ňom bielizeň. Nechajte vzduch voľne cirkulovať

Piatok: ak nebudete počas víkendu doma, temperujte!

Nastavenie ideálnej teploty v jednotlivých miestnostiach a temperovanie je jedným z krokov ako ušetriť nemalé finančné prostriedky. Pokiaľ sa v byte nezdržujete, alebo plánujete odísť na víkend, nesťahujte ventily na minimum, ale nechajte celý byt temperovať (18 stupňov). I napriek permanentnému vykurovaniu je temperovanie úspornejšie.

Sobota: starajte sa pravidelne o servis a revitalizáciu vášho vykurovacieho systému.

Vykurovacie telesá pravidelne odvzdušňujte. Pri upratovaní si pozorne prezrite radiátor i ventily. Ak sa vám niečo nebude zdať, skonzultujte to so správcom alebo odborníkom. Izolujte alebo vymeňte staré okná a dvere – práve cez ne uniká najviac tepla.

Nedeľa: nájdite si chvíľku času a zaznamenajte si spotrebované energie v domácnosti.

Užívatelia bytov, ktorí sú častejšie informovaní o spotrebách, sú úspornejší než ich susedia. Riešením ako môžu vlastníci bytov, ako aj správcovia, sledovať a porovnávať svoju spotrebu energií v kratších časových intervaloch je rádiový prenos údajov z meračov energií, pomerových rozdeľovačov tepla a vodomerov a  ich integrácia na internetový portál. Sledovaním spotreby môžete v domácnosti ušetriť až 11 % nákladov na energiu za teplo!

„Zabezpečenie merania spotreby tepla u konečného spotrebiteľa, ako aj sprístupnenie informácií o spotrebe energií v kratších časových intervaloch nariaďuje Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2012/27/EÚ o energetickej efektívnosti. Cieľom je spravodlivejšie rozdelenie nákladov za spotrebu tepla a motivácia užívateľov bytov k efektívnejšiemu a zodpovednejšiemu využívaniu energií,“ uviedla riaditeľka spoločnosti ista Slovakia.