Ženy dokážu implementovať, aj ísť do konfliktov.

V hoteli Altes Kloster v Hainburgu sa tento rok v októbri stretli na prestížnom podujatí aktívne dámy, manažérky a podnikateľky, členky  ChamCham neformálneho združenia bilaterálnych obchodných komôr na Slovensku. Hlavná diskusia zaujala rôznymi pohľadmi na presadenie sa žien v mužskom svete, na toľko diskutované kvóty počtu žien v riadiacich štruktúrach firiem, na voľbu medzi materstvom a kariérou, na predsudky spoločnosti.

Panelová diskusia pod taktovkou moderátorky Very Wister na tému Women‘s leadership z pohľadu rôznych kultúr ponúkla zaujímavú výmenu názorov o postavení žien na vedúcich postoch. Úspešné manažérky s dlhoročnou praxou v rôznych segmentoch nadnárodných spoločností priblížili svoje skúsenosti, postrehy a názory a diskutovali o nich s viac ako osemdesiatimi účastníčkami Business ladies day. Podujatie organizuje ChamCham, neformálne združenie bilaterálnych obchodných komôr na Slovensku.

Podľa Renáty Bláhovej zo spoločnosti BMB Leitner v Bratislave je rozdiel medzi ženami a mužmi v biznise v tom, že muži chcú byť za každú cenu úspešní, ženy hľadajú predovšetkým harmóniu a stabilitu. Tatiana Prokopová si myslí, že ženy majú najväčšie bariéry samy v sebe, nemali by si klásť otázku, či zvládnu nejakú výzvu, ale prečo ju zvládnu.

Ženy dokážu implementovať, aj ísť do konfliktov“, tvrdí Regina Ovesny Straka z poisťovne Kooperativa Rakúsko „Často sa však strácame v detailoch, čím sa samé brzdíme. Pre každý podnik je potrebný mix názorov. Myslím si, že na Slovensku aj v Rakúsku budeme musieť žiadať od podnikov aj vlád verejný prísľub, koľko žien chcú mať v riadení. Osobne som však proti kvótam, myslím si, že ženám viac poškodí, ako pomôže, ak sa na základe kvót dostane do funkcie žena, ktorá na to nemá. Svet sa dnes mení veľmi rýchlo, treba sa zmenám prispôsobovať, ale popri tom si treba chrániť jednoduché základy života. Ak sa prispôsobíme len rýchlosti, nemusíme prežiť, a to ženy vďaka svojej intuícii dokážu lepšie pochopiť ako muži. Pre ženy je podstatné fungovanie tímu, čo je veľmi dôležité, lebo ženy budú mať zodpovednosť za celú spoločnosť,“ skonštatovala Regina Ovesny Straka na záver diskusie so súhlasným potleskom prítomných dám.

Tohtoročný Business Ladies Days opäť potvrdil význam stretnutí rôznych generácií žien a neformálnej výmeny názorov na vážne i menej vážne témy. Okrem hlavnej panelovej diskusie podujatie ponúklo aj zaujímavé a inšpiratívne prednášky, tréningy a diskusie na témy: Sila a zraniteľnosť, Mužsko-ženský princíp, Úspech v biznise cez šatník, či nový trend Medicína životného štýlu – fikcia či realita? Na záver v krásnych priestoroch hotela Altes Kloster sa konala módna prehliadka spojená s degustáciou juhoafrických vín.