Potrebuje vaše dieťa antibiotiká? CRP test poradí.

Vášmu dieťaťu nie je dobre a vy nemáte čas vziať ho hneď k lekárovi. Ak nechcete nič podceniť, riešením môže byť CRP test na doma. Do 5 minút budete vedieť, či je návšteva lekára nutná.

„Nemôžem ísť do školy, bolí ma hrdlo!“ Túto vetu už počul iste každý rodič. Nasleduje rýchle hľadanie riešení, návšteva lekára, uvoľnenie z práce či zháňanie niekoho na stráženie. Niekedy pritom stačí len čaj s medom a citrónom a malý pacient bude čoskoro zdravý ako rybička. Ako sa správne rozhodnúť, či je nutné vziať dieťa do ordinácie alebo postačí nasadiť len domácu liečbu?

Riešením môže byť CRP test. Mnohí sa s ním už stretli v zdravotníckych zariadeniach. V lekárňach je však dostupný už i CRP test pre domáce použitie. Jedná sa o veľmi jednoduchú, rýchlu a presnú diagnostickú metódu, ku ktorej potrebujete len kvapku krvi z bruška prsta. Výsledok testu budete poznať do 5 minút od okamihu aplikácie vzorky na test. „Pomocou domáceho CRP testu zisťujeme koncentráciu C-reaktívneho proteínu v krvi v troch množstevných úrovniach. Ak je koncentrácia CRP zvýšená, pravdepodobne sa v organizme rozvíja bakteriálny zápal, čo znamená nutnú návštevu lekára a nasadenie antibiotík,“ vysvetľuje lekárka detského oddelenia MUDr. Veronika Jendruchová, a dodáva: „Bežné vírusové ochorenia zvyčajne hladinu CRP nezvyšujú, takže liečba antibiotikami nie je potrebná.“ Avšak upozorňuje: “Dynamika ochorenia u detí sa rýchlo mení a hladina CRP sa môže zvýšiť aj behom pár hodín. Z toho dôvodu odporúčam meranie opakovať po 12 až 24 hodinách a sledovať dynamiku nárastu hodnoty CRP ako aj celkový zdravotný stav dieťata. Pri dlhšie trvajúcej horúčke u detí je vždy nutné vyšetrenie odborníkom“.

Výhradným distribútorom CRP testov pre domáce použitie je popredný výrobca zdravotníckych pomôcok HARTMANN-RICO. Odporúčaná maloobchodná cena za jedno balenie s dvoma testami je 10,90 eur.  Viac informácií na www.crptesty.sk