Fabia R5 bodovala v premiére na China Rally.

Nový automobil ŠKODA Fabia R5 oslávil triumfálnu premiéru na celosvetovo najdôležitejšom trhu v Číne. Tisíce nadšených fanúšikov oslavovali presvedčivé víťazstvo továrenskej posádky ŠKODA Pontusa Tidemanda/Emila Axelssona s novým súťažným automobilom na China Rally Longyou. S najlepšími časmi vo všetkých 13 rýchlostných skúškach ukázala ŠKODA Fabia R5 na vrcholných pretekoch sezóny ázijsko-pacifického šampionátu (APRC) svoj obrovský potenciál.

ŠKODA tak môže s bezchybnou bilanciou šiestich víťazstiev vo všetkých šiestich pretekoch sezóny oslavovať tri tituly* na prestížnych kontinentálnych majstrovstvách.

„Perfektné finále úžasnej sezóny motoršportu pre značku ŠKODA! Víťazstvo na kľúčovom trhu v Číne znovu podčiarkuje, aký rýchly a spoľahlivý súťažný automobil náš tím postavil. Štvrtý zisk titulu po sebe v týchto, pre nás najdôležitejších kontinentálnych majstrovstvách, štyri víťazstvá na majstrovstvách sveta FIA v rally WRC 2 a štyri národné tituly, to je grandiózna bilancia v prvom roku s automobilom Fabia R5. Je to odmena za úžasnú prácu každého pracovníka súťažnej rodiny ŠKODA Motorsport,“ povedal šéf ŠKODA Motorsportu Michal Hrabánek. „Obzvlášť ma teší, že sme mohli na našom najdôležitejšom trhu v Číne urobiť tak presvedčivú reklamu pre značku ŠKODA. Preto patrí mimoriadne poďakovanie aj Pontusovi Tidemandovi a Emilovi Axelssonovi, ktorí svojím víťazstvom v Číne a ziskom titulu v APRC korunovali svoj výborný prvý rok vo farbách značky ŠKODA.“

Továrenská posádka ŠKODA dosiahla sústredeným výkonom svoj druhý dôležitý úspech počas jedného týždňa. Minulú nedeľu obaja Škandinávci ešte slávili na španielskej rally prvé víťazstvo za tím ŠKODA na majstrovstvách sveta FIA v rally (WRC 2). Po úspešnom zvládnutí preletu 10 000 km a siedmich hodín časového rozdielu nedali konkurencii šancu ani na daždivej China Rally Longyou. Tidemand / Axelsson išli so svojím červeným automobilom ŠKODA Fabia R5 230 kilometrov po bahnitých šotolinových tratiach a klzkých betónových cestách k víťazstvu na istotu. Mnoho iných pilotov na cieľovú rampu na Rongchang Plaza, asi 400 km od metropoly Šanghaj, vôbec neprišlo. Aj Tidemandov kolega z tímu ŠKODA MRF Gaurav Gill musel už v sobotu odstúpiť.

„Táto rally si od nás vyžiadala všetko a ukázala, aký špičkový pracovný nástroj v našom automobile ŠKODA Fabia R5 máme k dispozícii. Početní diváci tu v Číne boli týmto autom nadšení,“ povedal Tidemand a radoval sa z dokonalého záveru sezóny. „Dve tak dôležité víťazstvá v Španielsku a v Číne počas jedného týždňa, o tom sme s Emilom ani neodvažovali snívať. Zisk titulu v APRC je pre nás vrcholom úžasného prvého roku u značky ŠKODA. Ďakujem celému tímu.“

Továrenský jazdec Pontus Tidemand a jeho navigátor Emil Axelsson budú ocenení ako šampióni* v hodnotení jazdcov a spolujazdcov v APRC. Okrem toho sa značka ŠKODA stane štvrtýkrát za sebou víťazom v hodnotení značiek APRC*. Autom šampiónov je ŠKODA Fabia R5, ktorá bola svetovej verejnosti predstavená v polovici apríla. Okrem troch titulov v APRC obsadil automobil na majstrovstvách sveta FIA v rally (WRC 2) v siedmich štartoch už jedenásť miest na stupňoch víťazov, z toho štyrikrát zaznamenal víťazstvo. Okrem toho s novým špeciálom Fabia R5 s pohonom všetkých kolies išli štyria víťazi národných majstrovstiev. V českom šampionáte si titul s predstihom zabezpečil Jan Kopecký s piatimi víťazstvami za sebou, v Rakúsku vyhral národné majstrovstvá skúsený Raimund Baumschlager, v Maďarsku sa majstrom stal Norbert Herczig a Fast Freddy Loix triumfoval na svojich domácich majstrovstvách v Belgicku.

* Podmienené potvrdením FIA.

Číslo dňa pre China Rally Longyou: 4

ŠKODA vďaka Pontusovi Tidemandovi oslavuje štvrtýkrát za sebou zisk titulu v hodnotení jazdcov ázijsko-pacifického šampionátu. Víťazná séria začala v roku 2012 triumfom Austrálčana Chrisa Atkinsona. V roku 2013 si titul zabezpečil Ind Gaurav Gill, potom nasledoval Jan Kopecký, ktorý ako prvý jazdec v histórii získal počas dvoch po sebe nasledujúcich rokoch titul majstra Európy a ázijsko-pacifického šampióna. Na China Rally Longyou dosiahol Tidemand s novým automobilom Fabia R5 tretie víťazstvo po sebe pre značku ŠKODA. V roku 2013 zvíťazil Esapekka Lappi, vlani tu na svojej ceste k zisku titulu vyhral Jan Kopecký.