Decembrová romantika na Bratislavskom hrade.

 Úvod posledného mesiaca tohto roka bude na Bratislavskom hrade v znamení romantiky. Už 9. decembra o 19.00 hod. sa v priestoroch jeho Hudobnej siene bude konať ďalší koncert zo série Bratislava Goes Classical. Romantické klavírne kvintetá hudobných velikánov Roberta Schumanna a Ernő Dohnányiho zaznejú v interpretácii Milana Paľu, Mariána Svetlíka, Jozefa Luptáka, Jordany Palovičovej a svetoznámeho holandského violistu rumunského pôvodu Vladimira Mendelssohna.

Koncert Klavírne kvintetá romantikov: R. Schumann & E. Dohnányi zo série podujatí Bratislava Goes Classical pod záštitou Bratislava Tourist Board prinesie na Bratislavský hrad veľké komorné diela od známych romantických skladateľov. Srdcom klavírneho kvinteta Es dur op. 44 Roberta Schumanna (1810–1856) je smútočný pochod, ktorý slávny švédsky režisér Ingmar Bergman použil v známom filme Fanny a Alexander. Vo zvyšných častiach kvinteta sa v inšpirujúcom dialógu stretávajú vášnivý Florestan i introvertný Eusebius, skladateľovi fiktívni dvojníci. Skladateľ, dirigent a klavirista Ernő Dohnányi (1877–1960), jeden z najvýznamnejších maďarských hudobníkov 20. storočia, sa narodil a mladosť prežil v dnešnej Bratislave. Z Klavírneho tria c mol op. 1 (1895) cítiť inšpiráciu Brahmsovou hudbou, ktorého skladateľ obdivoval. O Dohnányiho talente svedčí skutočnosť, že obdiv týchto dvoch hudobníkov bol vzájomný.

Lístky na podujatie sú dostupné v sieti Ticketportal. Viac informácií o koncepte prezentácie klasickej hudby Bratislava Goes Classical sa dozviete aj na stránke www.bagoclassical.sk.