Aštanga nie je pre lenivcov.

V historickom objekte bývalej Matadorky vyrástlo unikátne útočisko pre všetkých nadšencov jogy – centrum Prakriti – Ashtanga Yoga Shala. Učiteľ Jaro Pávek spolu so sestrou Monikou vytvorili miesto pre skúsených jogínov, s vlastnou jogovou praxou, ale aj pre začiatočníkov, ktorí sa chcú jogu naučiť a rozvíjať svoju spiritualitu.

Centrum Prakriti je najmä o Aštange, najstaršom systéme jogovej praxe. Je najprístupnejší, pretože neučí cvičiť a opakovať ásany (jogove zostavy), ale učí ľudí mať vlastnú pravidelnú jogovu prax. Tento systém vznikol na pomoc pri uzdravovaní, a preto je vhodný pre každého, kto má chuť venovať sa joge systematicky, rozvíjať sa, spoznávať svoje telo, myseľ, ducha.  „Aštanga má veľmi veľa aspektov a je ťažké ju charakterizovať. Stane sa súčasťou vášho myslenia a pohľadu na veci. Nahrádza mi napríklad akúkoľvek fyzickú aktivitu. Má ásany, čiže je v nej veľa fyzického cvičenia. Je to vlastná denná mantra starostlivosti o seba –  byť sám so sebou na všetkých úrovniach, spirituálnej, vedomej aj fyzickej“, hovorí o vlastnom vnímaní Aštangy Jaro Pávek.

Jaro Pávek je členom medzinárodnej Yoga Aliancie a spĺňa najvyšší dosiahnuteľný rating ako učiteľ aj ako škola pre začiatočníkov i budúcich učiteľov. Svoje centrum vedie inak, ako sme v našich zemepisných šírkach zvyknutí. Nepracuje na báze precvičovania. Praktikuje jogu vo vzťahu učiteľ – žiak. „U nás je každé ráno otvorená Shala, priestor pre meditáciu a jogu pre všetkých, pre pokročilých jogínov, ale i pre začiatočníkov. Bude sa praktikovať tzv. Mysore štýl[i]*“, hovorí o inom prístupe v centre Praktiri Jaro Pávek a pokračuje „Spolu so shalou bude k dispozícií aj učiteľ na prípadnú pomoc pre  záujemcov, ktorí využijú tento priestor na svoj rozvoj.“

Centrum Prakriti však netvorí len joga, ale ponúka aj komplexné služby. V bistre, ktoré je otvorené  už od skorého rána, ponúka zdravé a chutné menu inšpirované ajurvédou, spolu s lahodnými nápojmi a čajmi.  Nechýba príjemný priestor s wifi na ranné pracovné povinnosti. Ajurvedska terapia, ktorá lieči človeka komplexne a používa čisté prírodné produkty a postupy, je venovaná nielen jogínom, ale aj širokej verejnosti. Ďalším významným elementom centra je obchod so športovým oblečením a potrebami zameranými, samozrejme, na jogu. Svoje si tu však nájdu aj nadšenci ďalších športov.

Centrum Prakriti má ambíciu zmeniť súčasné, často komerčné, vnímanie jogy v jej podstate, a to cestou sebapoznania na úrovni tela, mysle aj ducha.  Ponúkať bude  dlhodobejšie intenzívne kurzy, ale aj samostatné hodiny. Priestory centra budú k dispozícií aj novým učiteľom jogy, ktorí si budú chcieť Shalu prenajať a venovať sa aj  iným, resp. alternatívnym cvičeniam na báze jogy.

Viac informácií: www.prakriti.sk, Facebook/prakritibratislava

[i] Mysore štýl je špecifický pre tradíciu Aštanga jogy, ktorú učil Sri Krishna Pattabhi. Je to tradičná forma výučby jogy, kde učiteľ pracuje s každým individuálne, čo študentovi umožňuje cvičiť vlastným tempom, prispôsobeným jeho dychu.