Vyberte sa na najkrajšie historické miesta Dolného Rakúska.

Jeseň je v plnom prúde a Dolné Rakúsko svojich návštevníkov pozýva objavovať históriu. Okrem najznámejšieho zámku Schloss Hof, ktorý sa nachádza neďaleko Bratislavy, dolnorakúsky región ponúka niekoľko svetových historických unikátov. 900 ročný kláštor Klosterneuburg obývaný Augustiánskymi mníchmi so starou vinicou či renesančný zámok Rosenburg, ktorý vás vráti späť v čase až do stredoveku.

Zrúcanina hradu Aggstein z 12. storočia opradená legendami, čerstvo zrekonštruovaný kartuziánsky kláštor Gaming a najstarší cisterciánsky kláštor Rakúska Heiligenkreuz, v ktorom sa prelínajú prvky gotiky, romantizmu a baroka. Prinášame vám výber tých najkrajších historických pamiatok Dolného Rakúska.

Kláštor Klosterneuburg – Klenot sakrálneho umenia v Rakúsku.

Augustiánsky mužský kláštor Klosterneuburg patrí už takmer 900 rokov k najvzácnejším klenotom sakrálneho umenia v Rakúsku. Vďaka rozmanitým tematickým prehliadkam sa návštevníci zoznámia so vzácnym kultúrnym odkazom a históriou kláštora. Klosterneuburg je zároveň najstarším vinárskym sídlom v Rakúsku s množstvom barokových vínnych pivníc v podzemí. Od mája 2011 sa v novovytvorených priestoroch budú prvýkrát v histórii vystavovať najvzácnejšie predmety z majetku kláštora. Hlavným exponátom výstavy bude krajinská koruna Arcivojvodstva rakúskeho.

V kláštore Klosterneuburg si rovnako užijete i Dolnorakúsku Vinársku jeseň. História výroby vína v kláštore Klosterneuburg siaha až do roku založenia kláštora. Vinohradníctvo bolo tradične spojené so vzdelanosťou a umením a postupne sa z neho pod pozorným dohľadom augustiniánskych mníchov stal najvýznamnejší ekonomický segment kláštora Klosterneuburg. Vinohrad kláštora Klosterneuburg má približne 900 rokov a je nielen jedným z najstarších vinohradov v Rakúsku, ale so 108 hektármi (267 akrami) obrábanej pôdy aj jeden z najväčších. Rôznorodosť terénu je unikátna: vína z kláštora Klosterneuburg sú pestované vo vyberaných viniciach v Klosterneuburgu, Viedni, Gumpoldskirchene a Tattendorfe, štyroch vinárskych oblastiach s rôznorodými vlastnosťami.

http://www.stift-klosterneuburg.at/

Zámok Rosenburg.

Renesančný zámok Rosenburg so stredovekým centrom, nádhernými renesančnými arkádami, trinástimi vežami a impozantným nádvorím sa považuje za dokonalú ukážku pevnosti, ktorá sa postupne vyvíjala v priebehu stáročí. Zámok Rosenburg môžete navštíviť aj samostatne. Stačí si stiahnuť audiosprievodcu a môžete sa vydať na cestu. Vnútri získate predstavu o tom, ako asi mohol vyzerať život na zámku v stredoveku. Vystavený je dobový nábytok a zbrane, ako aj predmety z tepaného kovu, ktoré sa v tých dávnych časoch používali. Vonku sa zase môžete pokochať bezchybne upravenými záhradami, v ktorých sa tešia úcte hlavne ruže. Obzvlášť zaujímavá je návšteva počas Dní stredoveku (mája), vrátane renesančného jarmoku na najväčšom existujúcom historickom zápasisku. Okrem prehliadky hradu je návšteva Rosenburgu zaujímavá aj vďaka ukážkam voľného letu sokolov, orlov (vrátane obrovského orla východného), sov a obrích supov bielohlavých.

http://www.rosenburg.at/?ID=schloss&sID=zamek_rosenburg

Cisársky Zámok Hof (Schloss Hof).

Ako jedno z najväčších a najprepychovejších panských sídel v habsburskej monarchii bol zámok Hof v osvietenskom 18. storočí dôstojným miestom pre usporadúvanie veľkolepých slávností, hostín a recepcií. Za pozornosť stojí prehliadka reprezentačných priestorov a súkromných komnát princa Eugena Savojského a cisárovnej Márie Terézie, rafinovane koncipovaná nádherná baroková záhrada rozdelená do siedmich terás a zámocký hospodársky dvor „Meierhof“. Zámok Hof je skvostom barokovej architektúry, ktorý podáva živé svedectvo o fascinujúcom historickom období.

http://www.schlosshof.at/cms_neu/index.php?page=home_sl

Zrúcanina Hradu Aggstein.

Nad južným brehom Dunaja sa vo výške 300 metrov vypína zrúcanina hradu Aggstein, ktorý bol v 12. storočí sídlom šľachtického rodu Kuenringov a v 15. storočí obývaný lúpežnými rytiermi. Aggstein so svojou „Ružovou záhradkou“ je opradený mnohými legendami. Kto si dá námahu vystúpiť až k tomuto orliemu hniezdu, bude odmenený nádherným výhľadom na okolitú krajinu. Celý hradný komplex bol revitalizovaný a návštevníci sa tu môžu zoznámiť s jeho zaujímavou históriou. Okrem toho si môžu prezrieť aj výstavu o Nibelungoch a zasadnúť k rytierskej hostine v hradnej reštaurácii.

http://www.ruineaggstein.at/index.php

Kartúza Gaming.

Čerstvo zrekonštruovaný kartuziánsky kláštor (najväčší a jeden z najstarších v strednej Európe) bol vysvätený v roku 1342 a sekularizovaný v roku 1782. Bývalý kláštor bol založený Albrechtom II., vojvodom Rakúskym. 452 rokov tu žili mnísi kartuziáni, ktorým sa hovorilo i „Bieli mnísi“. V období svojho najväčšieho rozkvetu bol jedným z najbohatších kláštorov v Rakúsku a duchovným centrom celého kraja. K najdôležitejším pamiatkam patria kostol, baroková knižnica s barokovými freskami Wenzela Lorenza Reinera a prelátska sála s pôsobivým štukovým stropom. Vďaka gotickému sanktusníku je kartúza umeleckohistorickým klenotom Ötscherského kraja.

http://www.kartause-gaming.at/

Cisterciánsky Kláštor a Opátstvo Heiligenkreuz.

Najstarší cisterciánsky kláštor Rakúska, ktorý leží na juhu Wienerwaldu len 15 km od Viedne, bol založený v roku 1133. Z architektonického hľadiska predstavuje jedinečné dielo, v ktorom sa v dokonalej harmónii prelínajú prvky gotiky, romantizmu a baroka. Kláštorný komplex si možno prezrieť s odborným výkladom. Tunajší mladí mnísi sa v roku 2008 preslávili na celom svete svojím gregoriánskym chorálom (CD „Chant – Music for Paradise“). Na záver prehliadky sa možno zúčastniť aj zborovej modlitby (12 a 18 hod.).

http://www.stift-heiligenkreuz.org/