Tretí blok Rostovskej jadrovej elektrárne zahájil komerčnú prevádzku.

Tretí blok ruskej Rostovskej jadrovej elektrárne sa spustením do komerčnej prevádzky pridal k 34 jadrovým blokom prevádzkovaným v Rusku. Komerčná výroba elektriny začala 17. septembra, čo je o dva mesiace skôr oproti pôvodne stanovenému termínu.

Týmto krokom bola dokončená niekoľkomesačné etapa postupného zvyšovania výkonu a testovania všetkých zariadení nového bloku. Táto etapa sa začala 7. decembra 2014, kedy reaktor dosiahol prvýkrát kritický stav. Výstavba tretieho bloku začala v septembri 2009. „Tretí blok Rostovskej jadrovej elektrárne začal komerčnú výrobu elektriny v predstihu oproti plánu, dokonca o dva mesiace. Počas nich vyrobil 293 GWh elektriny. Myslím si, že ide o dôstojné oslávenie 70. výročia ruského jadrového priemyslu. V Rostovskej elektrárni prebieha sériová výstavba jadrových blokov. Druhý z reaktorov VVER-1000 v tejto lokalite začal komerčnú prevádzku relatívne nedávno – v roku 2010 – a aktuálne prebieha dokončovanie štvrtého bloku,“ uviedol Andrej Salnikov, riaditeľ Rostovskej jadrovej elektrárne.

Tretí blok Rostovskej jadrovej elektrárne je demonštračným projektom technológie Multi-D pre riadenie výstavby jadrových elektrární a ďalších komplexných priemyselných podnikov. Jej vývoj a uplatňovanie v praxi má na starosti spoločnosť NIAEP-ASE, ktorá patrí do ruskej štátnej korporácie pre atómovú energiu Rosatom. Vďaka tejto technológii sa podarilo skrátiť výstavbu tretieho bloku o dva mesiace a tento náskok pred harmonogramom aj naďalej udržať. Ďalším demonštračným projektom je Južnouralská tepelná elektráreň – vďaka Multi-D boli náklady na výstavbu o 20% nižšie oproti pôvodnému odhadu.

Prevádzkovateľom nového bloku je spoločnosť Rosenergoatom, ktorá prevádzkuje všetky ruské jadrové elektrárne a patrí tiež pod Rosatom. V minulom roku vyrobili jadrovej elektrárne tejto spoločnosti cez 180 TWh elektriny, čo predstavuje 17,2% výroby elektriny v Rusku. Rostovská elektráreň je najjužnejšie položenou jadrovou elektrárňou v Ruskej federácii a jej tri prevádzkované bloky s inštalovaným výkonom 1000 MWe sú najväčším výrobcom elektriny na juhu Ruska. Nachádza sa pri meste Volgodonsku a zabezpečujú výrobu približne 50% elektriny v Rostovskej oblasti.

Ďalšie bloky v procese spúšťania.

V Rusku zároveň prebieha energetické spúšťanie štvrtého bloku Belojarskej jadrovej elektrárne s rýchlym reaktorom BN-800, ktoré sa začalo v auguste tohto roka. Tento blok bude predstavovať prelom v oblasti reaktorov využívajúcich pri štiepení paliva rýchle neutróny a otvorí cestu k uzavretiu palivového cyklu. Palivo z tlakovodných reaktorov VVER má byť v budúcnosti prepracované a využité na výrobu paliva MOX (skladá sa z oxidov uránu a plutónia) pre rýchle reaktory BN-1200.

Ďalším spúšťaným blokom je prvý blok Novovoronežskej jadrovej elektrárne II s reaktorom VVER-1200, ktorý by mal dosiahnuť kritický stav pred koncom tohto roka. Pôjde o prvý blok tohto typu, ktorý sa radí k pokročilým jadrovým reaktorom generácie III +.