Tekvicový koláč s krokantom.

Náročnosť: 1 bábovka. Vystačí na: asi 12 porcií. Doba prípravy: asi 40 minút. Doba pečenia: asi 15 + 45 minút.

Prísady:

Na tekvicovú náplň:

  • 700 g očistenej tekvice Hokkaido
  • 4 PL vody
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 vajce
  • 100 g čerstvého syra (napr. Lučina)
  • 1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker (a 40 g)

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • na špičku noža Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 50 g hnedého cukru
  • štipka soli
  • 50 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 100 g čerstvého syra (napr. Lučina)

Na vanilkovou náplň:

  • 1 balíček Creme Olé pudingu bez varenia s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker
  • 300 ml mlieka

Na ozdobení:

  • 50 g hnedého cukru
  • 50 g tekvicových semiačok

Ešte potrebujeme:

  • tortovú formu (Ø 26 cm)
  • ponorný mixér
  • elektrický ručný šľahač

Príprava:

  1. Na prípravu tekvicovej náplne nakrájame tekvicu na kocky. Vložíme do hrnca, podlejeme vodou a za občasného miešania dusíme domäkka asi 15 minút. Tekvicu ponorným mixérom rozmixujeme, nalejeme do sitka, necháme odkvapkať a vychladnúť.
  2. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom, cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín a syr a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche z 2/3 cesta vyvaľkáme kruh. Nanesieme na dno vymastenej formy a pritlačíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

Elektrická rúra:                     200 °C

Teplovzdušná rúra:               180 °C

Plynová rúra:                         stupeň 4

Doba pečenia:                       asi 15 minút

  1. Znížime teplotu pečenia o 20 °C. Korpus necháme vychladnúť.
  2. Zo zvyšku cesta vytvarujeme valček, ktorý rukou pritlačíme na okraj formy tak, aby vznikol okraj vysoký asi 2 cm.
  3. V mise vareškou zmiešame tekvicu s cukrom, vajcom, syrom a Zlatým klasom a elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Náplň rozotrieme na cesto. Vložíme do rúry a dopečieme.

Elektrická rúra:                   200 °C

Teplovzdušná rúra:            180 °C

Plynová rúra:                       stupeň 4

Doba pečenia:                     asi 45 minút

  1. Na vanilkovú náplň pripravíme Creme Olé s mliekom podľa návodu na obale. Nanesieme na vychladnutý koláč. Do podávania uchovávame v chlade.
  2. Na panvici na miernom stupni skaramelizujeme cukor a pridáme semiačka. Miešame tak dlho, kým sa semiačka neobalia karamelom. Necháme vychladnúť na papieri na pečenie. Koláč ozdobíme.