Stravovacie návyky Slovákov.

Slováci milujú svoju tradičnú kuchyňu, ktorá ale, bohužiaľ, nie je najvhodnejšia. Hoci všeobecné povedomie o zdravej životospráve a výžive stúpa, „ikona“ slovenskej kuchyne sú stále bryndzové halušky so slaninou. Strava Slovákov stále neobsahuje dostatok zeleniny, ovocia a produktov z nich vyrobených, ako sú džúsy a pyré.

Medzi najčastejšie chyby v stravovaní Slovákov patrí nepravidelná strava, vynechávanie raňajok a popoludňajšieho čaju. Slováci taktiež častokrát maškrtia aj medzi jednotlivými jedlami dňa. A čo viac, konzumujú veľmi málo produktov, ktoré sú odporúčané pre primerane vyváženú stravu, ako sú mlieko, tmavé pečivo, ovocie a zelenina. Výživové hodnoty jedla, ktoré konzumujú Slováci, sa odchyľujú od odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), čo mnohokrát vedie k vzniku civilizačných chorôb.

Jednou z hlavných príčin zlej životosprávy Slovákov sú nesprávne stravovacie návyky, upevňované už od detstva. Ďalšími príčinami sú rýchle životné tempo a ľahká dostupnosť fast food-ov, ktorá mnohokrát zvádza siahnuť po nezdravom občerstvení. Takéto správanie je pretrvávajúce pre slovenskú spoločnosť aj napriek dostatočnej vedomosti o správnej výžive.

Rozdiely vo výžive vidieckeho a mestského obyvateľstva.

Podľa výskumu Millward Brown, obyvatelia miest majú najlepšie stravovacie návyky. Veľké množstvo mestského obyvateľstva (38,9%) konzumuje ovocie 2-3 krát denne, zatiaľ čo väčšina ľudí z dediny (42,1% respondentov) konzumuje ovocie raz denne. Rovnako ako pri konzumácii zeleniny – mestské obyvateľstvo (41,7%) siahne po nej 2-3 krát denne, zatiaľ čo obyvatelia vidieka (41,2%) iba raz denne. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča pritom ale odporúča jesť aspoň 5 porcií ovocia a zeleniny denne. Jedna porcia môže byť nahradená pohárom džúsu alebo pyré.

Napriek tomu, konzumácia džúsov a pyré je pomerne nízka. Obyvatelia miest (8,3%) a obyvatelia vidieka (10,5%) pijú džúsy 2-3 krát denne. Podľa výskumu je konzumácia pyré v oboch prípadoch podobná. Tento fakt je spôsobený skutočnosťou, že pyré je nový výrobok na slovenskom trhu. Obyvatelia miest (63,9%) aj vidieku (63,2%) konzumujú pyré menej ako raz denne. „Pyré je 100% prírodný produkt, ktorý má veľmi podobnú nutričnú hodnotu ako ovocie a zelenina. Obsahuje vlákninu, vitamíny a minerálne látky, a čo je najdôležitejšie, neobsahuje žiadny pridaný cukor“, potvrdzuje Peter Minárik, gastroenterológ z Národného Onkologického Ústavu sv. Alžbety v Bratislave.