Kašeľ je najčastejší príznak ochorenia dýchacích ciest

Kašeľ sám osebe nie je chorobou. Môže vzniknúť ako neškodná reakcia na prašné prostredie, ale byť aj signálom vážnejšieho ochorenia. S kašľom, ktorý sa spája s ľahšími ochoreniami dýchacích ciest typickými pre toto jesenné obdobie, si môžeme poradiť aj sami s pomocou voľnopredajných prípravkov.

Avšak detskí lekári minulý rok zaznamenali takmer milión pacientov, detí a mladých ľudí. Najviac ich potrápili práve choroby dýchacej sústavy. Priemerne deti do 1 roka navštívili lekára dvadsať krát, staršie, do 5 rokov, osem krát a do osemnásť rokov približne päť krát do roka.

V tomto období sú najčastejšou príčinou kašľa vírusy a baktérie v našich dýchacích cestách. U detí sprevádza kašeľ vírusová infekcia vo viac ako 90 percentách prípadov. ,,Kašeľ je prirodzeným a dôležitým obranným mechanizmom organizmu,“ vysvetľuje pediatrička MUDr. Katarína Šimovičová. Súčasne je najčastejším sprievodným príznakom ochorení dýchacích ciest.

V zásade rozoznávame dva základné druhy kašľa: Suchému, dráždivému kašľu odborníci hovoria aj neproduktívny. Vyskytuje sa na začiatku infekčného ochorenia, keď sú hlieny ešte husté a nedarí sa ich dobre vykašliavať. Vlhký, produktívny kašeľ vzniká, keď sa už hlien v dýchacích cestách pohybuje. Sprevádza ho vykašliavanie hlienov v rôznom množstve.

Suchý kašeľ nemá žiadny liečivý účinok, takže je možné tlmiť ho liekmi nazývanými antitusiká. Tie ovplyvňujú dráždivé podnety z dýchacích ciest. Pacienta totiž obťažuje, často veľmi vyčerpáva. Vlhký kašeľ sa už nesmie potláčať liekmi, ktoré ho zastavujú. Treba ho podporiť prostriedkami, ktoré hlieny skvapalňujú a podporujú ich vykašliavanie. Tým sa odborne hovorí mukolytiká (znižujú hustotu hlienu) a expektoranciá (pomáhajú hlien dostať von z dýchacích ciest).

Nie vždy je však jednoduché určiť správne typ kašľa, najmä ak sa suchý a produktívny kašeľ striedajú. Aj, ale nielen vtedy je vhodný čisto prírodný prípravok odporúčaný pri suchom aj vlhkom type kašľa. Sirup proti kašľu Stodal je možné podávať deťom od 0+ rokov, takisto po konzultácii s lekárom alebo lekárnikom aj tehotným a dojčiacim ženám. Výhodou sirupu je, že poskytuje ochranu na prírodnom základe, môže sa kombinovať aj s inými liekmi proti kašľu a prechladnutiu a nezaťažuje organizmus.