IKEA ponúka ryby a morské plody zo zodpovedne riadených zdrojov až 600 miliónom svojich zákazníkov.

Spoločnosť IKEA oznámila, že vo svojich obchodných domoch predáva a servíruje výlučne ryby a morské plody pochádzajúce zo zodpovedne riadených a udržateľných zdrojov s certifikátmi ASC a MSC, a tak splnila jeden zo svojich dlhodobých záväzkov ponúkať zdravšie jedlo. IKEA ponúka najširší výber certifikovaných rýb a morských plodov na globálnej úrovni. Na 47 trhoch, na ktorých IKEA pôsobí, je v ponuke viac ako 23 rôznych druhov certifikovaných rýb. Vďaka tomuto záväzku sa certifikované ryby a morské plody po prvýkrát objavili aj na ôsmich nových trhoch.

IKEA Food sa neustále vyvíja v duchu nového smerovania. Zo záväzku ponúkať ryby a morské plody výlučne s certifikátom Aquaculture Stewardship Council (ASC) a Marine Stewardship Council (MSC) prirodzene vyplynuli aj ďalšie rozhodnutia spoločnosti a v apríli tohto roka rozšírila svoj sortiment o zeleninové guľôčky. V ponuke je viac ako 23 rôznych druhov certifikovaných rýb a morských plodov, ako napr. lososy, slede a krevety. Vďaka tomu je najväčším poskytovateľom certifikovaných rýb a morských plodov na globálnej úrovni. IKEA zároveň predstavila certifikované ryby aj na ôsmich trhoch, kde doteraz neboli k dispozícii, ako napr. v Turecku, Thajsku a na Strednom východe.

„Som veľmi hrdý, že si naši zákazníci môžu pochutnať na kvalitných rybách, ktoré pochádzajú zo zodpovedného zdroja a sú vyprodukované ľuďmi, ktorí majú zabezpečené dobré pracovné podmienky. Všetko je výsledkom našich ambícií a záväzkov, ktoré sú dôležitou súčasťou nášho hodnotového rebríčka; od rybolovu a fariem až po školenie našich zamestnancov a certifikáciu našich reštaurácií,“ hovorí Michael La Cour, Obchodný riaditeľ v Food Services AB.

„IKEA dokazuje, že je svetovým lídrom na poli trvalej udržateľnosti. Tým, že IKEA nakupuje a predáva výlučne certifikované, udržateľné ryby a morské plody, má pozitívny vplyv nielen na správanie svojich zákazníkov, ale aj na udržateľné obchodné správanie na celom svete. IKEA svojím konaním významne ovplyvňuje život v mori a zabezpečuje zásoby rýb aj pre ďalšie generácie,“ hovorí Nicolas Guichoux, Obchodný riaditeľ v Marine Stewardship Council (MSC).

„Som veľmi rád, že sa IKEA rozhodla pre ryby z certifikovaných lovov a chovov. Tým, že sa IKEA zaviazala používať certifikáciu ASC, zmenila pravidlá hry; o certifikácii ASC sa teraz dozvie aj množstvo nových zákazníkov. Je to skvelý spôsob ako spropagovať zmeny, ktoré sú dôležité pre rozvoj zodpovedného lovu a chovu rýb. Zákazníci si odteraz môžu byť istí, že losos podávaný v Reštaurácii IKEA a predávaný v Obchodíku so švédskym špecialitami pochádza z fariem, ktoré rešpektujú životné prostredie, práva

zamestnancov a záujmy miestnych komunít,“ tvrdí Chris Ninnes, Generálny riaditeľ v Aquaculture Stewardship Council (ASC).

Ryby a morské plody sú vítanou ingredienciou vo švédskej kuchyni a nesmú chýbať na žiadnom sviatočnom stole počas Vianoc, Veľkej noci či osláv letného slnovratu. Preto sa, ako neoddeliteľná súčasť švédskej kultúry, predáva a servíruje v každom obchodnom dome IKEA na celom svete.

Certifikáty MSC a ASC sú uznávané na celom svete a sú zárukou dôveryhodných a odborných štandardov týkajúcich sa udržateľného a zodpovedného chovu a lovu rýb.

Poznámky:

ASC* (Aquaculture Stewardship Council) je medzinárodnou neziskovou organizáciou, ktorá určuje environmentálne a sociálne štandardy na certifikáciu zodpovedne riadených rybích fariem. Prispieva tak k zabezpečeniu dostupnosti rýb a morských plodov, zdravého ekosystému morí a obživy ľudí v miestnych komunitách závislých od fariem.

MSC (Marine Stewardship Council) je medzinárodnou neziskovou organizáciou, ktorá certifikuje udržateľný rybolov. Aby mohla rybárska spoločnosť tento certifikát získať, musí spĺňať prísne požiadavky týkajúce sa zachovania populácie rýb, znižovania negatívneho vplyvu na životné prostredie a zabezpečenia zodpovedného riadenia podnikov.

  1. Garnát (severný) Pandalus borealis
  2. Sleď Clupea harengus
  3. Losos Salmo salar
  4. Aljašská treska Theragra chalcogramma
  5. Treska (atlantická) Gadus morhua
  6. Hoki Macruronus novaezelandiae
  7. Hejk Merluccius capensis
  8. Tilapia Oreochromis niloticus
  9. Pangas Pangasianodon hypophthalmus
  10. Platesa Atheresthes stomias alebo Atheresthes evermanni
  11. Treska tmavá Pollachius virens
  12. Mušle slávky Mytilus medulis
  13. Treska (pacifická) Gadus macrocephalus
  14. Severopacifický hejk Merlucius productus
  15. Patagónsky hejk Macruronus magellanicus
  16. Ostriežik morský Sebastes Marinus
  17. Kreveta Fenneropenaeus merguiensis
  18. Mušľa (atlantická)  Placopecten magellanicus
  19. Platesa (južná)  Lepidopsetta bilineata
  20. Platesa (žltoplutvá) Limanda aspera
  21. Belica (modrastá) Micromesistius australis
  22. Losos (keta) Oncorhynchus keta
  23. Losos (ružový) Oncorhynchus gorbuscha