Budujeme dom či domov?

Je náš byt či dom len miesto, kde sa venujeme každodenným činnostiam, alebo bezpečný prístav, v ktorom vytvárame príležitosti na spoločné stretnutia s našimi blízkymi?

Organizácia Návrat robila medzi zákazníkmi IKEA Bratislava prieskum v rámci spoločného projektu Aby rodina bola domov pre deti, ktorý sa venoval tomu, ako svoj domov vnímajú deti a kde s nimi rodičia trávia najviac času.

Prieskumu sa zúčastnilo 157 detí a 146 rodičov, pričom každej z týchto skupín sme položili inú otázku. Deti mali na vzorovom pláne bytu označiť miestnosť, v ktorej sa cítia doma najbezpečnejšie. Na druhom pláne, ktorý bol určený iba pre mamy a otcov, zasa rodičia vyberali izbu, kde spolu so svojimi deťmi trávia najviac času.

Polovica detí sa zhodla na tom, že sa cíti najbezpečnejšie vo svojej detskej izbe. Môže to svedčiť o tom, že deti potrebujú mať priestor, kde majú svoje veci a práve v tejto izbe môžu vo väčšej miere (v porovnaní s inými izbami v byte) rozhodovať o tom, čo sa tam bude diať a koho si tam pustia. Z hľadiska pocitu detského bezpečia sa na druhom mieste umiestnila obývačka (20% detí), rodičovská spálňa nasledovala hneď za ňou (14% detí). Hoci sa deti cítia najbezpečnejšie v detskej izbe, 61% rodičov sa vyjadrilo, že najviac času trávia s deťmi v obývačke. Podľa terénnej sociálnej pracovníčky Lenky Dvornákovej z Návratu, je kľúčovou otázka, kto určuje spoločne strávený čas v obývačke a či môžu aj deti ovplyvniť, čo v nej spolu robia: Detská izba sa z hľadiska najčastejšie spoločne stráveného času rodičov a detí umiestnila až na druhom mieste (19% rodičov), tretie miesto obsadila kuchyňa (10% rodičov).

V rámci projektu Aby RODINA bola DOMOV pre DETI sa každý rok IKEA Bratislava a Návrat pozerá očami detí na jednu konkrétnu miestnosť v dome či byte a tému, ktorá s ňou súvisí. Cieľom je inšpirovať rodičov, aby trávili so svojimi deťmi viac času a venovali sa spolu aktivitám, ktoré sú na prvý pohľad bežné a jednoduché, ale pre ich vzťah s dieťaťom významné.

Viac informácií o projekte a pomoci rodinám v ohrození nájdete na stránke www.spolusvami.sk.