Biela noc v Bratislave vytiahla do ulíc 100 tisíc návštevníkov.

Napriek chladnejšiemu počasiu a počiatočnému dažďu sa na sobotnom festivale súčasného umenia Biela noc v uliciach Bratislavy zabávalo podľa odborných odhadov až stotisíc ľudí.

Festival otvoril krátky oficiálny úvod na Hlavnom námestí, za prítomnosti austrálskej umelkyne Amandy Parer, autorky obrích zajacov Narušiteľov. Už počas prvej hodiny od otvorenia festivalu rozdali študenti-mediátori zo stredných škôl Bratislavského kraja vyše 40 tisíc mapiek s programom a vyznačenými trasami prehliadky. Výber trás ocenili najmä početné rodiny s deťmi a skupinky ľudí, ktorí bežne na výstavy súčasného umenia nechodia.

Tisícky divákov v uliciach, v galériách, na hrade, cintoríne, na streche banky, v tržnici alebo v podzemí divadla dokázali, že súčasné umenie vie komunikovať s ľuďmi. Nečakaný nápor návštevníkov zaskočil nielen web Bielej noci, ktorý na chvíľu padol, ale aj mestskú hromadnú dopravu, i samotných ľudí, ktorí v nočných hodinách stáli v dopravnej zápche. Vytrvalé mrholenie spôsobilo kratší výpadok elektriny na inštalácii Mechanické pole Vincenta Leroya v Medickej záhrade. Na dlhší čas vypadol prúd aj v plávajúcom domčeku Walden Raft na Štrkoveckom jazere. Avšak toto dielo francúzskych autorov Elise Morin a Florenta Albineta si návštevníci budú môcť užiť až do 25. októbra.

Obrovský záujem vzbudila aj svetelná interaktívna inštalácia belgického dua ATK! na budove Slovenského rozhlasu. Nadšení umelci opisovali dav divákov stojacich až za križovatkou pod „pyramídou“. Pomalým krokom sa postupovalo aj na hrad, ktorý menil svoju podobu v réžii abstraktných rozprávok Gábora Pribéka. Ľudia ocenili aj jedinečný výhľad z budovy VÚB banky, ktorá počas noci sprístupnila verejnosti 23. poschodie a aj napriek silnej hmle urobila svetelná inštalácia Mliečna dráha od Braňa Bernára z budovy impozantnú dominantu mesta. Každé z 50 inštalácií, svetelných objektov, divadelných či tanečných predstavení a knižných čítačiek si našlo svojich divákov. Vybrané umelecké inštalácie poputujú vďaka spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom aj do ďalších miest – Malaciek, Senca a Stupavy. Študenti bratislavských stredných škôl, ktorí počas festivalu fungovali ako mediátori pri jednotlivých dielach, sa zúčastnia vyhodnocovacieho workshopu priamo s umelcami.

„Prvý ročník bratislavskej Bielej Noci dopadol nad naše najtajnejšie očakávania. Napriek dažďu som v uliciach videla množstvo zvedavých a natešených sa ľudí, ktorí prišli na súčasné umenie,“ hovorí umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková. Dodáva, že už v týchto dňoch pracovať na ďalšom ročníku Bielej noci v Bratislave.

Posted in Art