Aké sú tajomstvá výroby džúsov a pyré?

Existuje veľa mylných domnienok, pokiaľ ide výrobu džúsov a pyré na Slovensku. U mnohých pretrváva názor, že do džúsov a pyré sa pridáva cukor navyše, konzervačné látky, farbivá či iné látky, ktoré zabezpečujú dlhšiu trvanlivosť a čerstvosť týchto proiduktov na celé mesiace.

Výsledky prieskumu inštitútu Millward Brown ukazujú, že väčšina Slovákov (93,3%) považuje za prírodné džúsy len tie čerstvo lisované a iba 20% opýtaných Slovákov si myslí, že pasterizované sú tiež prírodného charakteru. V prípade pyré – 50,3% respondentov ho vníma ako prírodný produkt.

Prieskum vykonaný na vzorke mestského obyvateľstva ukázal, že nedôvera v balené džúsy je spôsobená nedostatkom vedomostí o ich výrobe. 100% balené džúsy sú získavané z čerstvého a zrelého (niekedy zmrazeného) ovocia a zeleniny. Pri výrobe džúsov ovocie a zelenina sú umývané, triedené a posielané priamo na lisovanie alebo mixovanie. Väčšie ovocie, ako sú jablká, a zelenina sú pred samotným lisovaním rozdrvené na menšie kúsky. Citrusové džúsy sa vyrábajú špeciálnym spôsobom – odštavnením každého ovocia zvlášť. Džús získaný z procesu lisovania je pripravený na konzumáciu.

Moderné technológie používané pri výrobe džúsov umožňujú zachovať všetky cenné vitamíny a nutričné ​​hodnoty z ovocia a zeleniny. Proces pasterizácie je v podstate tepelné spracovanie džúsov, ktoré ničí všetky baktérie a ďalšie mikroorganizmy, škodlivé pre ľudský organizmus. Preto, keď si vyberáte 100% džúsy, môžete si byť istí, že neobsahujú pridaný cukor, konzervačné látky, farbivá alebo iné nežiadúce látky. Navyše, každý stupeň tejto výroby neustále podlieha kontrole kvality. Čisté džúsy sú podrobené ďalšej filtrácii, a preto neobsahujú kúsky dužiny z ovocia a zeleniny. Hutnejšie džúsy, naopak, tomuto procesu podrobované nie sú, nakoľko obsahujú viac biologicky aktívnych zlúčenín. Oba typy džúsov však zachovávajú všetky vitamíny a minerálne látky.

Prieskum iniciovaný Poľským združením výrobcov džúsov (KUPS) ukázal, že Slováci nemajú dostatok vedomostí ani pokiaľ ide o pyré vyrobené z ovocia a zeleniny. Stopercentné pyré, rovnako ako džúsy, neobsahuje žiaden pridaný cukor alebo konzervačné látky. Na ich výrobu sa používa len čerstvé sezónne ovocie alebo zelenina. Pyré je získavané drvením tohto ovocia a zeleniny a mechanickým tlakom, z ktorého vzíde celistvá hmota. Preto je pyré svojím zložením takmer identické s chemickým zložením ovocia a zeleniny. Navyše, technológia výroby je uspôsobená tak, aby bola zachovaná jeho identická chuť. Pyré z ovocia a zeleniny je pasterizované a prakticky balené, ktoré si môžete vziať kdekoľvek so sebou. Môžete ho využiť ako výživné ľahké jedlo v škole, alebo v práci.

V súčasnej dobe je zdravý životný štýl založený na čerstvom ovocí a zelenine. Stále viac a viac Slovákov sa zaujíma o kvalitu svojho jedla. Džúsy a pyré sú perfektným pokrmom v tomto ohľade. Začlente ich do vášho jedálnička a obohatte tak svoj organizmus o potrebné vitamíny, minerály a ďalšie významné látky.