Svetová hviezda, Albrecht Mayer, po rokoch opäť predviedol svoje umenie v Bratislave.

Bratislava Tourist Board uvediedla ďalší koncert v rámci cyklu Bratislava Goes Classical, na ktorom vystúpila svetová hviezda klasickej hudby, hobojista Albrecht Mayer z Berlína. Po dlhých rokoch opäť zažiaril v slovenskom hlavnom meste a to po zvláštnych okolnostiach, ktoré sprevádzali jeho poslednú návštevu, z ktorej sa po krádeži do Nemecka vrátil bez unikátneho hoboja d’amore značky Incagnoli pochádzajúceho z Ríma.

Na koncerte  v Moyzesovej sieni na Vajanského nábreží ho sprevádzal nemecký klavirista Markus Groh. „Za návratom Albrechta Mayera na Slovensko je niekoľko mesiacov tvrdej práce“, konštatoval Jozef Lupták, ktorý cyklus komorných koncertov Bratislava Goes Classical realizovaných najmä na Bratislavskom hrade produkuje pre Bratislava Tourist Board už niekoľko mesiacov.

Berlínska filharmónia je jedným z najslávnejších, ak nie vôbec najslávnejším symfonickým orchestrom sveta a mnohí hudobníci z tohto telesa sú vyhľadávanými sólistami i komornými hráčmi. Platí to aj o prvom hobojistovi orchestra Albrechtovi Mayerovi, ktorý účinkoval pod taktovkou legiend ako Claudio Abbado, Sir Simon Rattle alebo Nikolaus Harnoncourt. V Bratislave spolu s klaviristom Markusom Grohom (víťaz prestížnej Súťaže kráľovnej Alžbety) uvedli v rámci cyklu Bratislava Goes Classical recitál z diel J. S. Bacha, Haydna, Mozarta, Beethovena, Schumanna a Schuberta. Prísna nemecká kritika hovorí, že v Mayerovej hre je prítomná „božská iskra“, a po koncerte môžeme s kludným svedomím konštatovať, že tento element registroval nejeden človek v auditóriu.

Celý koncert sa niesol v uvoľnenej atmosfére, ktorá bola výsledkom umnej práce Albrechta Mayera s publikom. Bravúrne zvládol menší technický problém so svojím nástrojom, a nasledujúce skladby zahriali na srdci každého milovníka klasickej hudby. Našim čitateľom jednoznačne odporúčame navštíviť akýkoľvek zo série koncertov organizovaných v rámci cyklu Bratislava Goes Classical, pretože nech zvolíte čokoľvek, nebudete ľutovať. Tieto akcie sa nesú v duchu profesionality s imperatívom kladeným na maximalizovanie potešenia každého návštevníka.

 

Foto: Zdenko Hanout

Posted in Art