Horúca filmová jeseň – Slováci sa predstavia v Kanade aj v Austrálii.

Na budúci týždeň sa v kanadskom Toronte začne prestížny filmový festival Toronto International Film Festival®, ktorého súčasťou bude worskhop pre významných svetových producentov (PRODUCERS LAB TORONTO 2015 od 9. do 12. septembra 2015). Medzi 24 účastníkmi z Európy, Kanady, Nového Zélandu a Austrálie bude mať svoje zastúpenie aj Slovenská republika.

Slovensko bude na festivale reprezentovať Silvia Panáková z Arina film production. „Som veľmi rada, že sa môžem zúčastniť na tomto prestížnom seminári. Je to veľmi užitočné podujatie, pretože sa navzájom s kolegami zo všetkých kútov sveta informujeme o nových trendoch a projektoch v oblasti filmu v jednotlivých krajinách.“ uviedla Silvia Panáková a dodala: „Je to tiež príležitosť prezentovať naše projekty. V Kanade tentoraz predstavím poetický film s pracovným názvom Piargy v réžií Iva Trajkova z produkcie Arina film production, ktorého výrobu podporil Audiovizuálny fond. Verím, že sa mi podarí nájsť koprodukčných partnerov nielen pre tento projekt.“

Slovenské a české filmy budú v septembri premietať i divákom v Austrálii, kde sa pripravuje už III. ročník Českého a slovenského filmového festivalu. Sprievodné podujatia si Austrálčania pozrú už od 16.septembra v Melbourne. Ako prvý je na programe film Karla Zemana z roku 1955 Cesta do praveku, ktorý domáci predstavujú ako predchodcu Spielbergovho Jurského parku.

Festival českého a slovenského filmu bude tento rok v troch austrálskych mestách – v Melbourne (16.- 25. september, v Sydney (21.-26. októbra) a v Perthe (19.-22. novembra). Po minuloročnom úspechu druhého ročníka v Melbourne a v Sydney sa organizátori (jedným z nich je Arina film production) rozhodli festival rozšíriť aj do Perthu. Návštevníci uvidia súčasnú českú a slovenskú filmovú produkciu, ale tiež kvalitné staršie filmy. Okrem hraných filmov ako Fotograf, V tichu, Život je Život, Fair play, Sedím na konári a je mi dobre, organizátori premietnu napríklad aj dokument o Pavlovi Demitrovi 38 či rozprávky Sedem zhavranelých bratov a Traja bratia. Ďalšou novinkou je, že tento rok sa záujemcovia v Austrálii oboznámia aj s tvorbou študentov FTF VŠMU a FAMU. Organizátori premietnu ich krátke študentské filmy študentom University of Technology v Sydney.

Prezentáciu slovenských filmov v Austrálii finančne podporil Audiovizuálny fond. Na príprave festivalu spolupracuje aj Slovenský filmový ústav a Slovenská agentúra pre cestovný ruch. Záštitu nad festivalom prevzal minister kultúry SR Marek Maďarič.

Posted in Art