Axis ohlásil uvedenie sieťových kamier pre nebezpečné priestory s ochranou proti výbuchom

Spoločnosť Axis Communications, svetový líder v oblasti IP kamier, predstavuje svoje prvé sieťové kamery s ochranou pred vznikom výbuchu. Sieťová kamera pre pevnú inštaláciu XF40-Q1765 a sieťová kamera s funkciou PTZ (otáčanie/ /náklon/priblíženie) XP40-Q1765 sa vyznačujú krytom z nerezovej ocele 316L, ktorý pre použitie v nebezpečných priestoroch certifikovali okrem iného skúšobného laboratória ATEX , IECEx a cLCus. Kryty vyrába a ich certifikáciu zaisťuje spoločnosť Oxalis Group Ltd v Spojenom kráľovstve (www.theoxalisgroup.co.uk), špecializovaný poskytovateľ komunikačných a bezpečnostných riešení pre nebezpečné priestory, a osadzuje ich na prispôsobené modely sieťových kamier AXIS Q1765-LE.

„Uvedením nových sieťových kamier s ochranou proti výbuchu ponúkame riaditeľom výrobných závodov na spracovanie ropy, plynu a chemikálií, ale tiež v papierenskom a textilnom priemysle, výkonné riešenie video dohľadom pre monitoring nebezpečných priestorov,“ vyhlásil Erik Frännlid, riaditeľ manažmentu produktov spoločnosti Axis. „Okrem toho sa tým rozširuje bohaté portfólio produktov spoločnosti Axis o dve nové kamery, ktoré otvárajú možnosti pre ďalšie inštalácie na nových trhoch. So spoločnosťou Oxalis Group Ltd sme uzavreli partnerstvo, ktoré kombinuje naše hlboké znalosti v oblasti digitálnych sieťových systémov so skúsenosťami z odboru ochrany proti výbuchu, ktoré má Oxalis Group Ltd.“

Kamery sú skonštruované tak, aby nemohli byť príčinou výbuchu. Ich kryty bráni, aby prípadná iskra zvnútra alebo aj výbuch vo vnútri kamery neunikli a nemohli zapáliť plyny alebo prach v okolitom vzduchu. Kamery môžu navyše byť vybavené certifikovaným a proti výbuchu odolným príslušenstvom, napríklad úchyty pre montáž na stenu alebo stĺpik a nádržkami ostrekovačov pod tlakom.

Oba typy kamier poskytujú obraz s vynikajúcou kvalitou a verným podaním farieb, ako aj flexibilnú integráciu s ďalším zariadením, napríklad systémy riadenia prístupu a požiarnymi alarmami. Ponúkajú najrôznejšie možnosti vzdialeného prístupu pomocou akýchkoľvek existujúcich IP sietí. Model XP40-Q1765 navyše umožňuje priebežné otáčanie a nakláňanie v uhle 360°.

Kamery majú podporu v najširšej základni v danom obore, ktorá ponúka softvér na správu a riadenie videa prostredníctvom Partnerského programu spoločnosti Axis pre vývoj aplikácií Axis Application Development Partner Program a AXIS Camera Station. Kamery navyše podporujú platformy AXIS Camera Application Platform a ONVIF umožňujúce ľahkú integráciu kamerového systému a podporu vývojárov aplikácií, ktorí môžu kameru obohatiť o ďalšie inteligentné funkcie.

Kamery XF40-Q1765 a XP40-Q1765 pre rizikové priestory dopĺňajú širokú ponuku sieťových kamier určených pre vyššiu bezpečnosť. Podľa plánu by nové kamery s ochranou proti výbuchu mali byť dostupné v 4. štvrťroku 2015 prostredníctvom distribučných kanálov spoločnosti Axis.