Aj chata môže byť inteligentná.

Strávili ste na chate alebo chalupe skoro celé leto? S príchodom jesene a školských a pracovných povinností budú stále dlhšie opustené. Je preto potrebné začať uvažovať nad tým, ako váš víkendový domov zabezpečiť proti požiaru alebo krádeži.

Zlodeji sa vám radšej vyhnú.

Prvým krokom k zabezpečeniu vašej chaty pred zlodejmi sú vchodové dvere a okenice alebo mreže na oknách, aby prípadných zvedavcov nelákalo zariadenie interiéru. Dobrou radou je aj dbať na to, aby ste v chate nemali cenné zariadenie alebo majetok. Nie vždy sa tomu vieme vyhnúť a nie vždy okenice pomôžu. „Oplatí sa teda investovať do detektorov pohybu, prípadne ich začlenenia do inteligentného riešenia, ktoré vás aj na diaľku upozorní prostredníctvom SMS alebo aplikácie v mobilnom telefóne na narušenie priestoru chaty a vy tak môžete okamžite konať,“ vysvetľuje Jozef Dlugopolský zo spoločnosti Schneider Electric. Detektory pohybu ARGUS od spoločnosti Schneider Electric za vás urobia aj ďalšiu robotu, osvetlia vám cestu, zabezpečia, že nenecháte svetlo zasvietené počas vašej neprítomnosti či upozornia na pohyb v okolí vašej chaty.

Aby ste sa nemuseli báť búrky.

Nebezpečenstvom pre chatu či chalupu sa môže stať aj skrat či blesk. Aby ste predišli poškodeniu elektroniky, ak opúšťate chatu či chalupu, vypnite všetky prístroje, ktoré nemusia byť zapnuté. Spotrebiče, ktoré musia byť stále pripojené na elektrickú sieť, ochránite pomocou zariadenia proti prepätiu. Samozrejmosťou by mal byť aj hromozvod, ktorý prípadný zásah blesku zvedie do uzemnenia. Treba si však dávať pozor na jeho správnu inštaláciu, aby nenapáchal viac škody ako úžitku.

Aj voda môže ublížiť.

Voda tečúca z kohútikov je dnes samozrejmosťou skoro na všetkých chatách a chalupách. Aby vás však nečakalo nepríjemné prekvapenie v podobe zničeného interiéru alebo podlahy, dbajte na to, aby ste pri odchode vypustili vodu z vodovodného systému. Táto rada je dôležitá najmä v období, kedy môže nočná teplota klesnúť pod nulu a voda vo vodovodných trubkách zmrznúť.

Riešenie sa volá inteligentná inštalácia KNX.

Samozrejme, vypustiť vodu či odpojiť všetky elektronické spotrebiče môže byť efektívne, no nie vždy na to máte čas alebo dôvod. Myslíte si, že sa na chatu vrátite o pár dní, no situácia sa môže rýchlo zmeniť. Čo môžete robiť v takom prípade? „Vďaka systému KNX, ktorý urobí z vašej chaty či chalupy inteligentný dom, budete môcť celý priestor kontrolovať prostredníctvom jednoduchej aplikácie na vašom mobilnom telefóne alebo tablete z pohodlia domova. Využiť môžete aj funkcie ako „centrálne vypnutie“ alebo „simulovanie prítomnosti,“ vysvetľuje Jozef Dlugopolský zo spoločnosti Schneider Electric. Efektívne je aj používanie kamier. Kamera Schneider Electric Sarix obsahuje unikátny systém SureVision, ktorý jej umožňuje snímať obraz špičkovej kvality aj v mimoriadne náročných svetelných podmienkach – napríklad v noci a v úplnej tme. Jej citlivé senzory sú schopné sa okamžite prispôsobiť zmenám svetla.