Zahraniční delegáti z MAAE navštívili jadrovú inžiniersku spoločnosť Atomenergomaš a Rostovskú jadrovú elektráreň.

V rámci spolupráce v oblasti využívania atómovej energie na mierové účely sa 25. júla 2015 konala návšteva stálych zástupcov krajín z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Účelom návštevy bolo tiež oboznámenie sa delegátov s modernými ruskými technológiami na konštrukcie a operáciu s jadrovými elektrárňami.

Na návšteve Rostovského regiónu sa zišlo 22 vyslancov z krajín ako Argentína, Arménsko, Brazília, Vietnam, Ghana, Egypt, India, Katar, Kuvajt, Malajzia, Maroko, Namíbia, Nigéria, Spojené arabské emiráty, Pakistan, Singapur, Sýria, Švajčiarsko, Sudán a Japonsko. Návšteva bola organizovaná na základe pozvania Mikhaila Chudakova, zástupcu generálneho riaditeľa MAAE, ktorý bol súčasťou delegácie. Zástupcov MAAE sprevádzali okrem iných aj zástupcovia z ministerstva zahraničných vecí a stáli zástupcovia Ruskej federácie v Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu so sídlom vo Viedni.

Prvým bodom programu bola návšteva podniku Atomenergomaš, pobočky AEM-Technology, ktorá má na starosti výrobu zariadení pre jadrové elektrárne, ale aj pre ropný a plynárensky priemyseľ. Priemyselné kapacity tejto spoločnosti jej umožňujú produkovať až štyri sady zariadení pre jadrové elektrárne, vrátane tlakových nádob.

V súčasnosti je spoločnosť Atomenergomaš hlavným výrobcom zariadení pre jadrové elektrárne. V rámci návštevy podniku sa vyslanci stretli so spracovaním dielov pre reaktor bieloruskej jadrovej elektrárne VVER-1200, ktorý je súčasťou pasívnych bezpečnostných systémov pre reaktory generácie 3+. Ďalej mali možnosť sledovať proces výroby parogenerátorov, röntgenových komôr a navštívili aj montážne sekcie.

Ďalším bodom programu bola návšteva Rostovskej jadrovej elektrárene, kde sa konalo stretnutie predstaviteľov zahraničných krajín s Andrejom Salnikovom, riaditeľom Rostovskej jadrovej elektrárne. Nasledovala návšteva hlavnej kontrolnej miestnosti a strojovne 3. bloku, ktorý bol spustený v minulom roku a strojovne 4. bloku Rostovskej jadrovej elektrárne, ktorá je aktuálne vo výstavbe.

Následne sa delegácia premiestnila a navštívila štúdio 3D modelov vo Volgodoskej pobočke spoločnosti NIAEP, kde si vyslanci MAAE vypočuli prezentáciu expertov z technickej divízie spoločnosti Rosatom, ktorá bola založená špeciálne na účely vývoja dizajnu a konštrukčného manažmentu. Práve táto divízia stojí za minuloročnými zákazkami 4 energetických blokov: konkrétne 3. bloku JE Rostov, dvoch konvenčných blokov tepelnej v Južnom Urale a jedného bloku Kudankulamskej jadrovej elektrárne v Indii.

Poslednou zástavkou medzinárodnej delegácie bol aktualizovaný, plne rozsahový simulátor, inštalovaný v priestoroch školiaceho strediska, ktorý je presnou kópiou hlavnej kontrolnej miestnosti Rostovskej jadrovej elektrárne a je určený pre rozvoj kompetencií personálu jadrových elektrární.

Zahraniční predstavitelia hodnotili úroveň prezentovaných informácii a návštevu Rostovského regiónu ako veľmi pozitívnu.

Posted in TOP