Proti alergiám sa dá zabojovať aj plávaním.

Viac ako polovica Slovákov trpí alergiami. Spolu s astmou postihujú ľudí bez ohľadu na to, či žijú viac alebo menej aktívne. Nepríjemné prejavy môže výrazne zmierniť až eliminovať práve plávanie. Svoje skúsenosti s tým má aj naša najlepšia plavkyňa Martina Moravcová. Novinkou 6. ročníka Plaveckého kempu Martiny Moravcovej budú preto aj odborné vyšetrenia detí na prevenciu problémov s dýchaním a rady, ako si budovať imunitu. Tak, aby naši budúci reprezentanti nepremrhali zbytočne kvôli chorobe ani deň v posteli, keď sa môžu radšej zdokonaľovať v bazéne.

Plavecký kemp Martiny Moravcovej rozvíja schopnosti mladých plavcov. „V rámci každodennej rutiny si deti zlepšujú technické vedomosti – učia sa nové cvičenia, pozerajú videá plávacej techniky svetových plavcov. Spoločne s trénermi sa zameriavame na odstránenie technických nedostatkov a dôsledne rozoberáme plavecký štýl každého dieťaťa,“ vysvetľuje Martina Moravcová, držiteľka dvoch strieborných olympijských medailí. Dôležitou tréningovou aktivitou počas kempu je zlepšenie samotnej prípravy na suchu – oblasť rozcvičovania, strečingu, ukázanie nových metód cvičenia či poukázanie na rezervy v príprave. V neposlednom rade deti získavajú pevný základ v oblasti výživy a regenerácie organizmu. Okrem Martiny Moravcovej trénersky tento rok vedú deti Jozef Světlík, Marcela Bulková (SPK Bratislava), Darina Moravcová, Martina Hrdinová, Michala Danková (SPK Kúpele Piešťany), Ľuboš Grznár, Matúš Putala, Monika Putalová (VŠ KUK Bratislava) a Róbert Parádi (Kondičný tréner Piešťany).

5S – cesta k zlepšeniu imunity:

Ako sa vyhnúť problémom s pľúcami a dýchaním? Alebo ako s nimi bojovať? A ako svojim prístupom môžem ovplyvniť imunitu? Odpovede na tieto otázky a cenné rady poskytne mladým talentom, ale aj všetkým rodičom MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.

„Zlepšenie imunity prostredníctvom konceptu piatich S je základom akejkoľvek prevencie a liečby alergií či astmy u detí i dospelých. Do piatich S patrí zdravá strava, dostatok športu, spánku, smiechu a spokojný život v kruhu svojich blízkych,“ hovorí klinická imunologička a alergiologička MUDr. Bergendiová.

ŠPORT

Ideálnymi športmi pre alergikov a astmatikov sú najmä vodné športy (plávanie či kanoistika), zimné športy (lyžovanie, hokej), joga a atletické disciplíny. „Medzi absolútne nevhodné športové aktivity pre astmatikov patrí potápanie, šnorchlovanie a športy vo vysokohorskom prostredí. Pacient sa tak vystavuje možnosti spustenia záchvatu, keďže použitie iných dýchacích zmesí a nadmernej fyzickej námahy je asi 40-krát nebezpečnejšie ako napríklad hranie futbalu,“ objasňuje MUDr. Bergendiová.

SPÁNOK, SMIECH, SPOKOJNÝ ŽIVOT

Pozitívne naladený človek, pravidelný a výdatný spánok či bezprostredný smiech, sú prirodzené stimulátory, ktoré pomáhajú posilňovať imunitu človeka. Ako zdôrazňuje MUDr. Bergendiová: „Potreba spánku pre ľudský organizmus je individuálna, ale aby človek normálne fungoval, potrebuje priemerne aspoň päť-šesť hodín spánku, ideálom je sedem až osem hodín.“

STRAVA

Strava by mala obsahovať veľa čerstvej zeleniny a ovocia s obsahom vitamínu C. Netreba zabúdať na dostatočný prísun minerálov, stopových prvkov, bielkovín a vlákniny. Taktiež na pravidelný pitný režim a obmedzenie spotreby tukov. „Dôležité pri budovaní imunity je zvýšiť príjem nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú napr. v olivovom oleji, orechoch či avokáde. Takisto zvýšiť by sa mal príjem omega 3 mastných kyselín. Telo si ich nedokáže vytvoriť samo, preto je nevyhnuté ich prijímať v podobe potravy. Sú súčasťou napr. morských rýb. V neposlednom rade netreba zabúdať na primeraný pobyt na slnku, kedy telo prijíma potrebný vitamín D,“ vysvetľuje imunologička.

Mladým plaveckým talentom v kempe sa tak okrem profesionálnych trénerov a imunologičky venuje aj špecialista na zdravú výživu Igor Bukovský.

To všetko ukazuje, že tohtoročný letný plavecký kemp Martiny Moravcovej nie je len o tvrdých tréningoch, ale aj o vštepovaní správnej životosprávy a schopnosti predvídať a starať sa o imunitu u detí. „Dobrému zdraviu a silnej imunite sú podradené všetky úspechy, ktoré môžu mladé plavecké talenty dosiahnuť. Tak ako po minulé ročníky v kempe využívajú okrem spomínaných aktivít aj hodiny pilatesu, dozvedieť sa môžu zaujímavé rady ohľadne športovej psychológie či venovať sa iným voľnočasovým aktivitám,“ dodáva Hana Gendiarová, správkyňa Nadácie Poštovej banky..

Mladé talenty, ktoré sa kempu zúčastnili v minulých ročníkoch, pretavili svoje snaženie a získané vedomosti aj na medzinárodnej úrovni. Títo plavci nás napríklad reprezentovali aj na 1. Európskych hrách v Baku alebo na Európskom olympijskom festivale mládeže.