Najväčší počet cien za dizajn na súťaži IDEA 2015 získala spoločnosť…

Samsung, ktorá získala najväčší počet ocenení udeľovaných v rámci jednej z najprestížnejších svetových dizajnérskych súťaží International Design Excellence Awards (IDEA) 2015. Táto súťaž organizovaná už od roku 1980 organizáciou Industrial Designers Society of America je jednou z najvplyvnejších dizajnérskych súťaží, ktoré hodnotia kreatívny a inovatívny dizajn.

Celkom osem ocenení získali produkty spoločnosti Samsung z rôznych kategórií od domácich spotrebičov po príslušenstvo mobilných telefónov. Medzi víťazmi sú napríklad okuliare pre zobrazenie virtuálnej reality Samsung Gear VR, umývačka riadu s novým mechanizmom vodných trysiek či flipové puzdro na smartfón s LED diódami. Všetky tieto produkty sú ukážkou inovácií spoločnosti Samsung.

Zlaté ocenenie IDEA 2015:

Fotoaparát Samsung NX mini – Tento kompaktný fotoaparát s výmennými šošovkami je hrubý len 22,5 mm a váži len 158 g. Prostredníctvom moderného prístupu k tradičným fotoaparátom stelesňuje NX mini jednoduchý, klasický a zároveň nadčasový dizajn.

Strieborné ocenenia IDEA 2015:

Umývačka riadu Samsung WaterWall – Účinná lišta s vodnými tryskami pokrýva priestor umývačky tak, ako to rotačné lišty nedokážu. Vďaka vymeniteľnej gumovej podložke Flextray môžu byť príbory a kuchynské potreby uložené a ľahko umyté naplocho. Potom sa aj s podložkou jednoducho z umývačky vyberú.

Flipové LED puzdro – Toto puzdro zobrazuje ako prvé na svete informácie a správy zo smartfónu pomocou LED diód na povrchu puzdra.

Ocenenie za poňatie dizajnu domácich spotrebičov Samsung – Samsung vysvetľuje dizajn svojich domácich spotrebičov zrozumiteľne a s dôrazom na cit a súvislosti.

Bronzové ocenenia IDEA 2015:

Gear VR – Toto nositeľné zariadenie pre virtuálnu realitu doplnené o najnovší smartfón spoločnosti Samsung je možné jednoducho ovládať pomocou dotykového panela. Ergonomický dizajn umožňuje užívateľom vychutnať si virtuálnu realitu pohodlne, kedykoľvek a kdekoľvek.

Bezdrôtové reproduktory s priestorovým zvukom – Vďaka aerodynamickému tvaru reproduktoru sa zvuk prenáša vo všetkých smeroch – 360° (WAM6500 / WAM6501).

Prenosná klimatizácia – Je vždy po ruke a ľahko sa prenáša vďaka praktickému držadlu. Nevyžaduje vonkajšiu prevádzkovú jednotku.

Mikrovlnná rúra Samsung Hotblast – Za luxusným dizajnom stojí čierne čelné sklo s tenkým rámikom, široké dvierka a splývajúca rukoväť.

Ďalších 31 produktov spoločnosti Samsung sa dostalo do finále IDEA 2015. Boli medzi nimi napríklad televízory Samsung SUHD (S9W) so zakrivenou obrazovkou a pomerom strán 21:9, ktoré premenili televízory v umelecké diela. Podobne ako u sôch v galérii je aj obrazovka Samsung S9W umiestnená na majstrovsky spracovanom kovovom podstavci v tvare kvádra. Do užšieho výberu sa dostala tiež tlačiareň Samsung UX (Smart UX Center), ktorá umožňuje používateľom jednoducho spravovať dokumenty na základe funkcií mobilného operačného systému. Vo finále sa objavili aj webové stránky spoločnosti Samsung zamerané na dizajn, ktoré predstavujú hodnoty a kultúru založené na vlastnej filozofii dizajnu.