Fikcia: Autá pre sociálne slabých budú zadarmo!

V rámci zlepšenia mobility nízkopríjmových obyvateľov vláda pristúpila k rozšíreniu sociálneho balíčka. Každý autopredajca má mať pre nich v ponuke auto zadarmo. Pre tých, ktorí zarábajú viac ako 400 eur mesačne, bude tento model stáť 5900 eur.

Zdá sa vám to absurdné? Aj nám. Avšak banky majú povinnosť ponúkať základný účet za 3 eurá. Priemerná cena sa pritom pohybuje okolo úrovne 4,60 eur. V priemere tak banky budú ponúkať podobný produkt povinne o 35 % lacnejšie, resp. tým, ktorý majú mesačný príjem nižší ako 400 eur, ho budú ponúkať zadarmo. Paradoxne, ak je to snaha o sprístupnenie platobných účtov, tak treba spomenúť, že niektoré banky budú musieť ponúkať tento účet za viac peňazí, než u nich stojí jeho súčasná a navyše obsažnejšia obdoba.

Pre zlepšenie mobility štát spravil milý krok. Prostredníctvom štátom vlastneného prepravcu umožnil cestovanie zadarmo. Dopravcom nenanútil, za koľko majú komu predávať cestovné lístky. Aj pri platobných službách je možná obdoba tohto kroku. Prostredníctvom štátom vlastnenej alternatívy peňažného ústavu – Slovenskej pošty. Tá umožňuje platiť za služby i tovar poštovými poukážkami. Táto forma platenia vyjde v minimalistickom režime na 2 eurá mesačne, pri bežnom režime na približne 5 eur mesačne. Samozrejme, je to časovo náročnejšie, ale veď cestovanie zadarmo sa tiež netýka tých najrýchlejších spojov.

 

Pavel Škriniar, analytik portálu www.financnahitparada.sk.