Architektonická inšpirácia z Talianska.

Zásadný význam pre rezidenčné bývanie má lokalita. Genius loci. Ak sa k tomu pridajú špičková architektúra a technológie, vzniká úplne iná dimenzia bývania. Kompletne zrekonštruovaný dom Casa Benedetti pri jazere Como v severnom Taliansku je toho dôkazom.

Úžasný výhľad poskytuje aj vďaka presklenej fasáde a posuvným skleneným dverným systémom spoločnosti Schüco. Elegantná stavba, atraktívna nielen vizuálne, je výnimočná aj z hľadiska energetickej efektívnosti.

Dôraz na zachovanie pôvodnej architektúry

Hoci je projekt výrazne zrekonštruovaný, rodinný dom je postavený na identickom pôdoryse a s rozmermi podobnými pôvodnej budove. Architekt Cesare Sala zdôrazňuje, že architektúra a výber materiálov súčasného domu výslovne odkazujú na idey Mies van der Roheho a priemyselného dizajnéra Achille Castiglioniho, ktorý je známy minimalistickými líniami a praktickosťou. Pôdorysom, tvarom strechy a výberom farby a druhu materiálov sa konštrukcia domu snaží priblížiť architektonickému štýlu okolitých pozemkov a budov, ktoré sa vyznačujú tradičným štýlom severného Talianska.

Špičková energetická efektívnosť

Pôvodný dom patril do energetickej triedy G s ročnou spotrebou až 440 kWh / m². Stavba po rekonštrukcii nakoniec dosiahla úroveň kategórie A so spotrebou len 28,37 kWh / m², čo je výsledkom celého radu energeticky úsporných opatrení, vrátane fasády.

Vzhľadom na blízkosť jazera bolo potrebné jednak dobre odizolovať základy domu a múry, a jednak zabezpečiť odvádzanie vlhkosti prirodzeným a núteným vetraním (systém vetrania s rekuperáciou tepla bol inštalovaný najmä pre letné mesiace). Ďalej sa systematicky eliminovali tepelné mosty. Na fasádu boli tiež oveľa prísnejšie požiadavky zohľadňujúce úspory energie, svetelnú priepustnosť a zachovanie prirodzenej klímy v dome po celý rok. Architekt preto navrhol použiť systémy Schüco s vynikajúcimi tepelno-izolačnými vlastnosťami, pozostávajúce z hliníkových profilov s trojitým izolačným sklom. Energetická efektívnosť komponentov systému Schüco je doplnená o  tieniace systémy, ktoré sú ovládané solárnymi a veternými senzormi. Kombinácia externých a interných inteligentných systémov umožňuje ochranu domu pred prehriatím, stmievanie chráni pred zvedavými zrakmi okoloidúcich a dom má aj antireflexnú ochranu. Riešenie sa týka západnej fasády, prízemia a poschodia, s výhľadom na jazero Como.

Úžasný výhľad na jazero

Použitie systému zdvižno-posuvných dverí Schüco ASS 70.HI zohľadnilo požiadavku na svetelnú priepustnosť, maximálny výhľad a tepelno-izolačné vlastnosti. Celoplošné zasklenie fasády od podlahy po strop, tiahnuce sa medzi nosnými múrmi, vytvára luxusný výhľad cez celú šírku miestnosti. Výhľad nenarušujú ani vodiace dráhy dverného systému, nakoľko sú zapustené do podlahy. Panoramatické presklené plochy vertikálne rozdeľujú svetlosivé hliníkové profily jednotiek systému. Čo sa týka materiálu a farebnosti, cieľom bolo poskytnúť decentný kontrast so sklom, tíkovou a dubovou podlahou na terase a v interiéroch a so snehobielou omietkou domu,“ špecifikuje použité riešenie Peter Škvaril, vedúci organizačnej zložky spoločnosti Schüco na Slovensku. Na prízemí, kde je obývacia časť a kuchyňa s jedálňou, sú dvoje dvojité posuvné dvere osadené v dvoch veľkých paneloch. Na poschodí domu je fasáda s posuvnými dverami uprostred štyroch presklených polí. Na menšie svetelné otvory v južnej fasáde boli použité systémy Schüco AWS 75.SI.

Komfortné a bezpečné bývanie

Všetky spomínané systémy majú úroveň zabezpečenia triedy WK2, rovnako ako doplnkový systém s vibračnými senzormi na detekciu neoprávneného vstupu. Po približne roku užívania hodnotia obyvatelia domu výsledok mimoriadne pozitívne, ako z hľadiska estetiky, tak aj funkčnosti.