Ríbezľové rezy s bezé prikrývkou.

Náročnosť: 2 bábovky

Vystačí na: asi 30 porcií

Doba prípravy: asi 50 minút

Doba pečenia: asi 12 + 40 minút

Prísady:

Na mrveničkové cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 150 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 100 g mletých mandlí

Na náplň:

  • 2 balíčky Zlatého klasu Dr.Oetker (a 40 g)
  • 150 g cukru
  • 5 žĺtkov
  • 700 ml mlieka
  • 1 kg očistených červených ríbezlí

Na bezé:

  • 5 bielkov
  • štipka soli 200 g cukru
  • Ešte potrebujeme: plech na pečenie s vyšším okrajom (30 x 40 cm) a elektrický ručný šľahač

Príprava:

  1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo alebo margarín a ručne vypracujeme mrveničku. Mrveničku pritlačíme na dno vymasteného plechu. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

Elektrická rúra:                     200 °C

Teplovzdušná rúra:               180 °C

Plynová rúra:                         stupeň 4

Doba pečenia:                     asi 12 minút

  1. Znížime teplotu pečenia o 20 °C. Korpus necháme vychladnúť a posypeme mandľami.
  2. Na prípravu náplne rozmiešame Zlaté klasy s cukrom a žĺtkami v 200 ml mlieka. Zvyšné mlieko privedieme do varu. Vmiešame zmes so Zlatými klasmi a za stáleho miešania varíme asi 1 minútu. Krém necháme za občasného premiešania vychladnúť. Do vychladnutého krému vareškou opatrne vmiešame ríbezle a náplň rovnomerne rozotrieme na korpus.
  3. Na prípravu bezé vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Postupne v troch dávkach zašľaháme cukor. Sneh opatrne rozotrieme na náplň. Vložíme do rúry a pečieme.

Doba pečenia: asi 40 minút

  1. Rezy necháme vychladnúť a odložíme asi na 2 hodiny do chladničky.

Pikantné