Kreslenie nie je iba zábava.

Pestrofarebné ceruzky a biely papier – výzva, ktorej žiadne dieťa neodolá. Všetky detské nápady a fantázie môžu získať reálne kontúry. Červené slniečko, modrá tráva, zelený dom… svet plný fantázie na papieri razom ožije.

Kreslenie ostáva po celé detstvo obľúbenou formou zábavy, dôležitým spôsobom sebavyjadrenia sa dieťaťa a jeho komunikácie s okolím. Pomocou papiera a ceruzky dáva bez zábran vedieť o svojom videní reality, zážitkoch, snoch, predstavách, obavách, želaniach… Nie náhodou používa detská psychológia obrázky ako jeden z najautentickejších zdrojov informácií o dieťati. Klasické kreslenie rukou je tiež veľmi dôležité pre rozvoj detského mozgu. Práve pohyby prstov pri písaní alebo kreslení aktivujú mozgové oblasti spojené s myslením, vyjadrovaním sa a krátkodobou pamäťou, rozvíjajú tiež jemnú motoriku.

Správne uchopenie je základ.

Zodpovední rodičia by však mali venovať náležitú pozornosť nielen tomu, čo sa dieťa prostredníctvom prvých obrázkov snaží povedať, ale tiež tomu, čo a ako berie pri tejto príležitosti do ruky. Kvalitu a ergonómiu ceruzky alebo farbičiek a tiež správne držanie sa nevypláca podceňovať ani v ranom veku. Správny úchop vyzerá tak, že je ceruzka zospodu podoprená prvým článkom prostredníka, špička palca ju pridržiava zo strany a ukazovák je položený voľne navrchu. Dieťa by malo byť schopné písať aj bez ukazováka.

Jednoduchý test na zistenie kvality ceruzky.

Ako zistiť, ktorá ceruzka je kvalitná? Vyskúšajte najsvetlejšiu farbu z celej sady. Pokiaľ príliš netlačíte a vidíte na papieri farebnú stopu, držíte v ruke kvalitnú ceruzku s kvalitným pigmentom. Ak musíte na ceruzku tlačiť, aby ste videli, čo kreslíte, je to nesprávne. Dieťa potom totiž vyvíja príliš veľkú námahu na písaní či kreslení a prestáva to pre neho byť zábavou. Pokiaľ sa vám ceruzky pri strúhaní lámu, je to tým, že tuha nie je lepená po celej dĺžke a je už pravdepodobne zlomená vnútri. Pokiaľ je písacia potreba krátka tak, že si ju dieťa nemôže oprieť o miesto medzi palcom a ukazovákom, už mu ju nedávajte. Vyvarujete sa kŕčom a bolesti rúk u svojich ratolestí.

Farbičky STABILO EASYcolors.

Ideálnym spoločníkom pre predškolákov a deti školou povinné sú farbičky STABILO EASYcolors. Trojhranný ergonomický dizajn farbičiek ideálne zapadne do detskej ruky a priehlbne prirodzene vedú prsty malých umelcov k správnemu držaniu. Vďaka nim dieťa nebude farbičku v ruke otáčať a všemožne ohýbať, ale naučí sa základy správneho držania. Úchopové plochy končia pod horným koncom farbičky, pretože správna farbička je tá, ktorá sa pri držaní medzi palcom a ďalšími prstami opiera o priehlbeň dlane. Tuha je v týchto farbičkách lepená po celej dĺžke, takže sa pri strúhaní neláme. Okrem kompletných sád sú v predaji aj jednotlivé farbičky.

Ceruzka STABILO EASYgraph pre pravákov aj ľavákov.

Grafitová ceruzka STABILO EASYgraph zaujme všetky deti svojím výnimočným a netradičným vzhľadom. Má trojhranný ergonomický dizajn, vďaka ktorému sa pohodlne drží v ruke malého školáka. Disponuje tiež priehlbňami po celej svojej dĺžke, ktoré privedú každý prst na svoje miesto. Dieťa tak intuitívne drží ceruzku v ruke správne. Tým pádom na ňu vyvíja prirodzený tlak, ruka je uvoľnená a pripravená aj na intenzívne nacvičovanie písmeniek a číslic, až kým nebudú perfektné. Ceruzku si môžete zaobstarať vo variante špeciálne pre ľaváka s označením na konci žltou farbou a písmenom L, s červeným označením a písmenom R je ceruzka určená pre praváka. Novinkou je štítok na ceruzke, ktorý si dieťa môže podpísať. Pre malých školákov je ideálna tuha tvrdosti HB, s ktorou môžu písať, kresliť a skicovať.

www.stabilo.sk

 

 

Posted in Art