Ako predísť zubnému kazu?

Zubný kaz je jedným z najrozšírenejších ochorení na našej planéte a určite patrí k tým nepríjemnejším, pričom postihnutí môžu byť všetci bez rozdielu veku či pohlavia. Nedostatočná hygiena, usadzovanie plaku a všadeprítomné baktérie – to všetko môže byť príčinou jeho vzniku. Čo môžeme urobiť pre to, aby sme nepríjemnosti zvanej kaz vyhli čo najširším oblúkom? Čomu by sme sa mali vyhýbať a naopak, čo by sme mali určite dennodenne absolvovať.

Kvalitná ústna hygiena pomáha predchádzať zubným problémom, zubnému kameňu a plaku. Práve tie sú hlavnými príčinami ochorenia ďasien, ktoré priamo vedú k zubnému kazu. Okrem nej je však veľmi dôležité dbať aj na zdravú stravu a príjem vhodných látok. Starostlivý výber stravy -predovšetkým obmedzenie umelých sladidiel a škodlivých sacharidov totiž výraznou mierou pomáha predchádzať problémom so zubnou sklovinou.

Prevencia je základom zdravia

Hygienické návyky získavame už od útleho detstva. Už vtedy by sme mali začať s prevenciou – práve vďaka nej sa neskôr môžeme vyhnúť zvýšenému výskytu zubného kazu.

Mliečne zuby majú dôležitú úlohu pri správnom vývoji ústnej dutiny, preto je veľmi dôležité vypestovať návyk čistenia zubov už od útleho veku. Zodpovedný prístup k starostlivosti o mliečny chrup našich detí ich môže v budúcnosti uchrániť pred nepríjemnými návštevami zubárov, ale aj ďalšími problémami. Kľúčový je v tomto prípade výber tej správnej zubnej kefky a tiež zubnej pasty.

Výber pasty pre dieťa je veľmi dôležitý. Nezáleží na farbe alebo príchuti zubnej pasty, ale na obsahu fluoridov, vďaka ktorým dochádza k spevneniu a mineralizácii zubov.

LACALUT detská zubná pasta 0 – 4 rokov s vitamínmi A a E bez cukru, vďaka obsahu aminfluoridov chráni citlivé mliečne zuby pred kazmi a šetrne čistí a odstraňuje plak. Zároveň obsah vitamínov A a E prispieva k ochrane sliznice ústnej dutiny. Príjemná malinová príchuť spríjemňuje ratolestiam čistenie zubov. Okrem správneho výberu pasty je však u detí dôležitá aj strava, najmä príjem dostatočného množstva minerálov, vápnika a vhodných vitamínov, ktoré sa dajú získať z čerstvej zeleniny, ovocia, ale napríklad aj z rýb. Naopak, rodičia by svoje deti nemali odmieňať sladkými maškrtami. Vhodné nie je ani presladené sušené ovocie, džúsy, ovocné šťavy a najmä sladké perlivé nápoje.

Ako by mala vyzerať starostlivosť v dospelosti?

Správna technika čistenia a výber vhodnej starostlivosti, prevencia a zdravá strava bohatá na vitamíny – to všetko je dôležité nielen v detstve, ale aj v dospelosti. Dôležitým minerálom na ochranu chrupu je fosfor. Vápnik v našom tele pôsobí preventívne a zaručuje pevné kosti. Šošovica, pohánka, kapusta či hrach môžu byť veľkými spojencami pri boji s chorobami zubov.

Okrem vhodných látok však netreba zabúdať na ústnu hygienu. Pri čistení by sme mali používať kefku, ktorou vieme v ústach dosiahnuť všetky plôšky. Určite by sme nemali zabúdať na medzizubné priestory a čistenie jazyka, aby sme sa vyhli vzniku zubného kazu.

Na trhu sú na to dostupné pomôcky, ako medzizubné kefky, dentálna niť Lacalut a škrabka na jazyk. Zvýšenú pozornosť treba venovať aj miestam, kde sa zuby dotýkajú ďasien. Pacienti používajú neprimeranú silu a tlak pri čistení zubov zubnou kefkou, čo sa prejavuje nielen viditeľným defektom v sklovine, ale môže dôjsť aj k poškodeniu ďasna. K natrhnutiu ďasna v medzizubnom priestore môže dôjsť aj nevhodným použitím dentálnej nite a medzizubnej kefky.

Aby bolo čistenie efektívne, odporúča sa návšteva dentálnej hygieničky, ktorá pacientovi poradí podľa zdravotného stavu ústnej dutiny konkrétnu techniku a zároveň uskutoční inštruktáž s kefkou v ústach. Novú kefku je potrebné si zadovážiť minimálne každé 3 – 4 mesiace. Ideálny čas čistenia je aspoň hodinu po jedle. Vhodnou alternatívou pri ťažko dostupných miestach je aj používanie ústnej vody. LACALUT AKTIV ústna voda je vhodná ako doplnok ku každodennej zubnej hygiene. Použitie medicinálnej ústnej vody pred čistením zubov spôsobí rozpustenie bakteriálneho plaku, ktorý je príčinou kazov a parodontitídy. Zároveň zabraňuje tvorbe zubného kameňa a tým pomáha predchádzať zápalom ďasien. Dôležité je obmedziť príjem sladkých jedál, nápojov či iných zdrojov sacharidov, aby sa znížil vplyv škodlivých kyselín na zubnú sklovinu. Naopak, do svojho jedálnička by ste mali doplniť chrumkavú zeleninu, ktorá nielenže čistí zuby, ale pozitívne pôsobí aj na naše ďasná. Dôležitým doplnkom v strave sú aj orechy, klíčky, sardinky, listová zelenina. Skladba potravín výrazne pomáha udržať zdravý chrup a predchádza nepríjemnostiam, bolestiam a nežiaducim kazom. Dôležitým doplnkom je v tomto prípade aj horčík, ktorý sa nachádza najmä v strukovinách a semiačkach. Ak však predsa len zlyhala aj dôkladná prevencia, je dôležité už pri náznaku prvých problémov (jedným z nich môže byť aj biela bodka na sklovine, ktorá predznamenáva pokazenú sklovinu) vyhľadať svojho zubného lekára.

Náš tip v boji proti zubnému kazu je Lacalut Fluor gél, ktorý ničí baktérie na povrchu zubov, dokonca aj na nerovnom povrchu stoličiek. Slúži na vytvrdenie a mineralizáciu zubnej skloviny. Môže sa kombinovať so zubnou pastou Lacalut DUO, ktorá vďaka obsahu olafluru (Bis-(hydroxyethyl)-aminopropyl-N-hydroxyethyl-actadecylamindihydrofluorid) a fluoridu sodného spevňuje zubnú sklovinu a tá sa stáva odolnejšou proti vzniku zubného kazu.