Tak, teraz prosím, spomaľte. Ďakujeme.

Graz nie je mestom pre uponáhľaných. Nato je jeho historické jadro jednoducho príliš malé. Avšak skutočne dobré mesto aj tak nie je určené na to, aby sme cezeň len tak preleteli.

O mimoriadnej južanskej náture tohto mesta sa toho popísalo už veľa, pritom sa však možno prehliadol fakt, že Graz z týchto svojich rôznych kultúrnych vplyvov vytvoril niečo jedinečné. Kto chce zažiť strednú Európu, ten jednoducho musí navštíviť Graz. Graz sa nachádza na križovatke rôznych európskych kultúrnych regiónov. Jeho svojský charakter sa tu sformoval zmiešaním talianskych, panónskych a slovanských vplyvov.

Neexistujú tu žiadne pravidlá ako by malo mesto vyzerať. Veselo sa tu diskutuje o tom, koľko modernej architektúry dokáže historický základ tohto mesta (ktorý patrí medzi svetové kultúrne dedičstvo UNESCO) ešte zniesť.

V Rakúsku je Graz považovaný za rozprávkový blahobytný raj svojho národa, čiže za rakúske hlavné mesto pôžitkárstva: Fantastické biele vína, jedinečný olej z tekvicových jadier, chrumkavá zelenina a čerstvé ovocie tvoria perfektný základ pôžitkárskej kultúry, ktorá dbá na to, čo je regionálne, a integruje to, čo je medzinárodné.

www.graz-storytellingfestival.at