Sk8 je s5 [skejt je späť].

V 60. rokoch v Kalifornii vznikol nový druh športu, ktorý si získal mnoho fanúšikov. Neskôr sa z umenia jazdy a akrobacie na skateboarde vyvinul životný štýl. Spoza mláky postupne prišiel aj do našich zemepisných šírok. Pretavil sa do módy, začali sa organizovať skateboardové súťaže a z ulíc sa stala dráha.

Po rokoch striedania subkultúr sa tento šport opäť dostal do popredia. „Za posledné roky popularita skateboardingu jednoznačne narastá, napríklad v USA sa stal jedným z najpopulárnejších športov medzi mladými ľudmi,“ vysvetľuje Vladimír Kujan, predseda Asociácie skateboardingu Slovenskej republiky. Vedia to aj medzinárodné korporácie, ako Pepsi, New Balance alebo Nike, ktoré tento šport používajú na propagovanie svojich produktov v reklamných kampaniach. Riziku úrazu sa skateboardisti často vystavujú nielen v špecializovaných parkoch, ale aj ako účastníci cestnej premávky.

Bez pádov to nejde

Skateboarding patrí k rizikovým športom a nebezpečenstvo úrazu je o to vyššie, že športovci počas jazdy predvádzajú mnoho akrobatických kúskov. Allianz – Slovenská poisťovňa preto úrazy na skateboarde zo svojich poistných podmienok nevylučuje. Rekreačným skateboardistom stačí základné úrazové poistenie. V prípade, že sa svojmu koníčku venujú na profesionálnej úrovni a zúčastňujú sa rôznych súťaží, potrebujú pripoistenie rizikových športov.

Jazdci často zdolávajú skoky z výšok, množstvo schodov alebo rýchlu jazdu v skateboardovom bazéne. Pri náročnej kombinácii trikov dochádza k pádom aj k zraneniam. Medzi hlavné úrazy patrí poranenie kĺbov, fraktúry a otras mozgu. Zvýšenému riziku sú vystavení profesionálni jazdci, a to pri súťažiach, nakrúcaní profilových videí a jazdení na reklamné účely,“ dodáva Vladimír Kujan, predseda Asociácie skateboardingu Slovenskej republiky, ktorej členmi sú aj najvýznamnejší slovenskí reprezentanti, ako Marek Zápražný alebo Peter Molec.

Poistená doska

V Allianz – SP je skateboard súčasťou poistenia domácnosti a je chránený v mieste poistenia. Ak majiteľ býva v bytovom dome, miestom poistenia sú okrem bytu aj pivnice a uzamknuté chodby oddelené od schodiska alebo výťahov. Ak je v poistnej zmluve dohodnuté poistenie domácnosti v rodinnom dome, skateboard je krytý aj vo vedľajších stavbách, teda aj v garáži. Poisťovňa skateboard chráni napríklad voči riziku krádeže z miesta poistenia, priestory však musia byť riadne zabezpečené a uzamknuté. Ak jazdcovi ukradnú dosku na ulici alebo si ju poškodí sám, na vzniknuté škody sa poistenie nevzťahuje.

Skate na cestách

Mnoho skateboardových súťaží sa koná najmä v zahraničí. Ak teda skateboardisti za pretekmi vycestujú čo i len do susedného Česka alebo Rakúska, nemali by zabúdať na cestovné poistenie. Výkonnostný skateboarding s použitím akrobatických prvkov či U-rampy a freestyle skateboarding sú zaradené do skupiny rizikových športov. V prípade, že by sa športovec na súťaži zranil, nemusí si robiť starosti s nákladmi na ošetrenie, nemocničný pobyt, prevoz či možné chirurgické zákroky. O všetky výdavky sa postará poisťovňa.