Pripravte sa na leto pomocou minerálov a vitamínov.

Chcete si letné dni užiť naplno? Poradíme vám, aké minerály a vitamíny by ste si mali v lete dopriať. Pitný režim, bohatý na minerály a správna kombinácia vitamínov vás pripravia na horúce dni. S fľašou minerálnej vody Gemerka, s ideálnym pomerom minerálov vápnika a horčíka 3:1 sa vydáte v sústrety letným horúčavám plní energie a elánu.

Leto predstavuje ten najkrajší čas v roku. Prvé slnečné lúče nás nabíjajú energiou, rozžiaria každý náš deň. Keď sa však leto prehupne do druhej polovice a teploty prekročia príjemnú hranicu, začneme pociťovať záťaž.

Dostatočný príjem tekutín je základ

Či už ste milovníkom leta, alebo nie, dlhé horúce dni predstavujú pre váš organizmus záťaž. Ostré slnko a zvýšená telesná námaha vedú k nadmernému poteniu. Okrem nepríjemného pocitu však môže byť potenie častou príčinou nebezpečnej dehydratácie. „Dôsledkom dehydratácie organizmu môžu byť závrate, v krajnom prípade až celkový kolaps organizmu, srdcové zlyhanie či poruchy prenosu nervových signálov. V prípade, ak sa naše telo dostane do stavu extrémnej dehydratácie, hrozí nebezpečenstvo upadnutia do bezvedomia,“ uvádza nutričná poradkyňa PhDr. Bc. Ľubica Trnková. V lete preto treba dbať na prísun tekutín. Okrem pitia pramenitej vody, najlepšie izbovej teploty, sa odporúča i dopĺňanie minerálnych látok a to vo forme minerálnej vody. Tú je potrebné si starostlivo vybrať na základe vhodného pomeru minerálov, hlave magnézia a vápnika. Minerálna voda Gemerka obsahuje oba tieto minerály súčasne, čo uľahčuje ich vstrebávanie. Ideálny pomer 3:1 v prospech vápnika v Gemerke tak pomáha zvládať každodenný stres, únavu a vracia rovnováhu do života.“

S mangéziom a vápnikom aj proti stresu

Minerály pôsobia na náš organizmus upokojujúcim účinkom. Horčík a vápnik sú mimoriadne dôležité pre tvorbu serotonínu- „hormónu šťastia“. Horčík spájame najmä s pojmami protistresový alebo protiúnavový. Jeho chronický nedostatok môže nepriaznivo vplývať na poruchy spánku, pocit únavy, nekoncentrovanosť, migrény, nepravidelný srdcový rytmus, telesnú slabosť, nepríjemné kŕče, ale i tvorbu obličkových kameňov. V letných mesiacoch, kedy vyvíjame nadmernú fyzickú záťaž, je horčík obzvlášť dôležitý. Uvoľňuje totiž bolestivé svalové napätie a podporuje správnu činnosť nervov. Na efektívne vstrebávanie magnézia je nevyhnutný práve vápnik.

Krásna postava do plaviek s vitamínom C

Leto je už tu a čo sa nám nepodarilo do leta schudnúť, vieme ešte na poslednú chvíľu ovplyvniť za asistencie vitamínu C.  Počuli ste už o tom, že každý deň by ste mali začať pohárom pramenitej vody s citrónom, najlepšie na lačno? Vitamín C, ukrytý v citróne, totiž naštartuje váš metabolizmus a taktiež podporí obranyschopnosť organizmu. Vďaka tomu má teda vitamín C vplyv na štiepenie a spaľovanie tukov. Je tiež dokázané, že konzumácia potravín so zvýšeným obsahom vitamínu C odstraňuje pocit únavy. Vitamín C zlepšuje imunitu a posilňuje činnosť nadladviniek, ktoré riadia tvorbu stresových hormónov. Vitamín C je takisto ideálnou výživou pre pokožku, ktorá je v lete namáhaná slnečným žiarením. Udržuje ju vláčnu a prirodzene napätú a pružnú. Prirodzeným zdrojom vitamínu C sú napríklad limetky, grepy, citróny, papája, kiwi, brokolica a jahody.

Betakarotén ochráni pokožku

Vedeli ste, že dopomôcť k sexi opáleniu vám môže okrem slnečných lúčov aj provitamín betakarotén? Práve ten dokáže zmeniť jemné opálenie na intenzívnejšie a príťažlivejšie. Ak teda chcete pre svoju pokožku urobiť čosi navyše, ku klasickej ochrane opaľovacím krémom, ktorá nemôže chýbať, si naordinujte aj zvýšený prísun potravín s betakaroténom. Nezabúdajte však, že slnko má priveľkú silu na to, aby tieto dva ochranné faktory spravili všetko za vás. Opálite sa vďaka nim o čosi krajšie, zdravšie a možno aj rýchlejšie, no napriek tomu sa nezabúdajte pred prudkými slnečnými lúčmi chrániť i oblečením, pokrývkami hlavy a taktiež slnečníkom. Betakarotén v ľudskom tele funguje ako antioxidant. Pri jeho nedostatku klesá celková obranyschopnosť organizmu a zvyšuje sa riziko rakoviny. Je obsiahnutý v žltom, oranžovom a červenom ovocí a zelenine, ako napríklad mrkva, paprika a rajčiny.

Neskrývajte sa pred slniečkom a užívajte si potešenie z jeho lúčov. Doprajte si dostatok minerálov a vitamínov pre vaše zdravie i pohodu. Ideálna kombinácia letných dní a osvieženia minerálnou vodou Gemerka, s magnéziom a vápnikom, vás dostanú do tej správnej letnej pohody.