Goodyear sa dohodol na dodávkach siliky zo spopolnených ryžových šupiek.

Nový zdroj siliky bude mať premiéru v pneumatikách určených na čínsky trh. Spoločnosť Goodyear uzavrela v Číne zmluvu so spoločnosťou Yihai Food and Oil Industry o dodávkach siliky zo spopolnených ryžových šupiek. V tomto roku začne Goodyear využívať túto siliku v osobných pneumatikách, ktoré sa budú predávať v Číne a vyrábať v továrni v čínskom Pulandiane.

V priebehu posledných dvoch rokov testoval Goodyear vo svojom Inovačnom centre v Akrone siliku zo spopolnených ryžových šupiek a zistil, že jej vplyv na výkon pneumatík možno porovnať s tradičnými zdrojmi.

„Udržateľnosť je základným kameňom inovačných snáh spoločnosti Goodyear,” uviedol predseda a výkonný riaditeľ Richard J. Kramer. „Táto nová silika prináša výhody pre životné prostredie v mnohých smeroch: znižuje množstvo odpadu putujúceho na skládku, vyžaduje menej energie na výrobu a prispieva k výrobe pneumatík šetriacich palivo.”

Každý rok sa podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo na celom svete pozbiera viac ako 700 miliónov ton ryže a likvidácia ryžových šupiek je ekologickou výzvou, v dôsledku čoho sa šupky pália za účelom vytvárania elektriny a zníženia množstva odpadu putujúceho na skládky. Aj keď sa tento popol premenoval na siliku už pred niekoľkými rokmi, až najnovšie procesy vytvorili dostatočne kvalitnú siliku vhodnú na použitie v pneumatikách.

Silika sa používa ako zosilňujúci činiteľ v behúňových zmesiach. V porovnaní so sadzami, ktoré sú tradičnou zložkou v pneumatikách, silika znižuje valivý odpor, čím pomáha znížiť spotrebu paliva. Môže mať pozitívny vplyv aj na záber pneumatiky na mokrej vozovke. Okrem dohody so spoločnosťou Yihai spoločnosť Goodyear rokuje aj s ďalšími dodávateľmi. Finančné detaily dohody nebudú zverejnené.