Bylinkové miešané nápoje na leto.

Leto je predo dvermi a s ním aj všetky aktivity, ktoré si užívame v príjemnej spoločnosti,  s rodinou a s priateľmi. Medzi ne patria aj letné párty vonku, kde sa s dobrým jedlom spájajú aj lahodné nápoje. Veľký úspech dnes slávia miešané nápoje, ktoré v teplých letných dňoch poskytujú nečakané osvieženie a zaujímavé chuťové zážitky.

Môže sa zdať, že miešané nápoje sú novodobým vynálezom, no opak je pravda. Prvé zmienky o miešaní nápojov môžeme nájsť už u starovekých Grékov a Rimanov. Vďaka barmanom, ktorí ich prípravu doviedli do dokonalosti, si však najväčšiu obľubu získali až v 20. storočí. Základné delenie miešaných nápojov je na takzvané malé nápoje (short drinks) a veľké nápoje (long drinks). Short drinky sa pijú ako aperitív alebo digestívum, long drinky slúžia na osvieženie. Niektoré miešané nápoje sú známe po celom svete a pripravujú sa podľa rovnakého receptu. Iné sú vďaka použitým prísadám lokálnou špecialitou. Pri miešaní nápojov je dôležité, aby mali  všetky zložky rovnakú teplotu a aby boli čerstvé. Potom je výsledok dokonalý. Okrem tvrdého alkoholu sa do miešaných nápojov hodia aj rôzne likéry. Bylinné likéry zabezpečia netradičnú chuť a zaujímavú kombináciu. Aj keď sú bylinné likéry primárne spájané s chladnejším obdobím, nemusí to tak byť. Svieže miešané nápoje dokážu presvedčiť, že aj likéry sú vhodné na teplé letné dni a na prípravu osviežujúcich letných drinkov. Netreba sa báť experimentovať a použiť ich v kombináciách s exotickým ovocím, lokálnymi bylinkami a s ľadom.  

Tatra Balsam ponúka hneď niekoľko druhov bylinných likérov, ktoré sú svojím zložením výnimočné. Bylinky do nich sa totiž zbierajú v oblasti Pienin, kde bylinkárstvo siaha ďaleko do minulosti a je úzko späté s rádmi kartuziánov a kamaldulov v Červenom Kláštore. O tejto skutočnosti svedčí aj zachovalý herbár, ktorý obsahuje až 283 vylisovaných bylín, ktorý zanechal najznámejší mních Cyprián. Tradícia bylinkárstva v Pieninách pretrváva dodnes, a to hlavne z hľadiska vhodného prostredia, voľnej panenskej prírody, kde tieto bylinky rastú a vzduchu, ktorý patrí k  najčistejším na Slovensku. Tatra Balsam v tejto tradícii zbierania a spracovania bylín, ktorá tu vznikla pred mnohými rokmi, pokračuje.

Ako tipy ponúkame niekoľko druhov zaujímavých miešaných nápojov s použitím bylinných likérov.

bgsbdfvjdtzrgNová položka Prezentácia programu Microsoft PowerPointNová položka Prezentácia programu Microsoft PowrstgtyregvrerPoint