Bezpečnostná konferencia GLOBSEC.

Kempinski Hotel River Park bude už po piatykrát hostiteľom medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC, ktorá oslávi tento rok 10. výročie svojho vzniku. Stretnutia sa zúčastnia prezidenti Slovenska, Chorvátska, Estónska, Gruzínska, Macedónska a Poľska, čo je doteraz najväčší počet hláv štátov v histórii podujatia. V Bratislave budú nielen prezidenti, ale aj zástupcovia rezortov obrany a iných významných inštitúcií pôsobiacich v oblasti bezpečnosti diskutovať o zahraničnej politike a tiež o situácii v Rusku a na Ukrajine. Rokovaní sa zúčastní aj britský premiér David Cameron.

Vlani sa bezpečnostnej konferencie zúčastnilo 800 hostí zo 60 krajín sveta, tento rok očakávajú organizátori približne 900 účastníkov zo 65 krajín. Akreditovaných je viac ako 160 zahraničných a slovenských novinárov.

„Sme nesmierne hrdí na to, že sa toto podujatie koná v Kempinski Hoteli River Park už po piatykrát. Je to pre nás česť, no samozrejme aj veľká zodpovednosť poskytnúť adekvátne zázemie všetkým zúčastneným,“ povedal generálny manažér Kempinski Hotela River Park Rudolf Križan. Dodal, že konaniu medzinárodnej konferencie budú prispôsobené aj bezpečnostné opatrenia.

O účastníkov konferencie sa bude starať 75 čašníkov a v kuchyni bude mať šéfkuchár Igor Čehy k dispozícii 24 kuchárov. „Hostia budú môcť ochutnať tradičné slovenské špeciality ako sú bryndzové pirohy, no pripravujeme aj jedlá medzinárodnej kuchyne, pretože privítame hostí z celého sveta,“ priblížil prípravy Igor Čehy. Dodal, že veľký dôraz sa kladie na zdravé a ľahké jedlá a tak v kuchyni pripravujú množstvo rôznych zeleninových šalátov. „Hostia si pochutnajú aj na sezónnych ingredienciách, ako sú jahody a čerešne,“ doplnil Igor Čehy.

Podujatia sa zúčastní aj americký senátor John McCain, ktorý je predsedom Výboru Senátu pre ozbrojené služby a tiež generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Lamberto Zannier. Slovensko bude z vrcholných predstaviteľov okrem prezidenta SR Andreja Kisku reprezentovať aj predseda parlamentu Peter Pellegrini, premiér Robert Fico a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Medzinárodná bezpečnostná konferencia GLOBSEC sa bude konať v dňoch 19. až 21. júna 2015 v Kempinski Hoteli River Park v Bratislave. Partnerským hotelom bude bratislavský hotel v centre mesta Crowne Plaza.