5 krokov k perfektnému džemu, marmeláde, lekváru!

Konečne prišla sezóna čerstvého ovocia a s ňou aj otázka čo s voňavou úrodou, aby sme si ju mohli vychutnávať čo najdlhšie. Jednoduchá odpoveď. Urobte si domáci džem.

Výroba džemu vždy neodmysliteľne patrila k slovenskému letu. Čas a skúsenosti ruka v ruke s novým životným štýlom povýšili túto obľúbenú činnosť doslova až na tradičné umenie. Rozváranie ovocia s cukrom a miešanie lekváru bolo na vidieku vždy veľkou udalosťou. Zmes dlhé hodiny bublala vo veľkých hrncoch a rozvoniavala po celej dedine. Dnes má na takýto postup len málokto čas a podmienky.

Chuť na domáci džem však pretrvala a dokonca klasická domáca výroba čohokoľvek, vrátane džemu, slávi renesanciu. Teší sa obľube aj u súčasných moderných a časovo veľmi vyťažených žien. Kto si chce dopriať chuť vianočky s poctivým domácim džemom bez zbytočných aróm a dochucovadiel, nemusí  za tým vidieť náročnú prácu. Práve naopak! Varenie džemu môže byť zábava s perfektným výsledkom. Stačí poznať pár správnych trikov.

Dáte si džem, marmeládu, alebo lekvár?

Pred samotným varením je dobré mať jasno v tom, aký výsledok chceme dosiahnuť. Medzi marmeládou, džemom a lekvárom sú určité rozdiely.

Marmeláda sa väčšinou pripravuje z ovocného pretlaku, alebo z úplne rozmixovaného ovocia a jej konzistencia je pomerne tuhá a rôsolovitá. Potrebná hustota sa dosahuje buď pridaním samostatných pektínov, alebo cukru. Marmeláda je výborná ako nátierka, alebo ako plnka do koláčov a buchiet, pretože sa pri pečení nerozteká.

Džemy sa na rozdiel od marmelády a lekváru vyznačujú tým, že obsahujú značný podiel celého ovocia, ktoré sa nesmie rozvariť! Kvalitný džem nie je príliš hustý a je dostatočne sladký. Na jeho prípravu sa veľmi hodí drobné bobuľové a kôstkové ovocie. Cukor má prirodzené konzervačné účinky, čo je dôvod, prečo sa ho do džemu pridáva viac.

Lekvár je z hľadiska prípravy najprácnejší. Pravý lekvár sa získava odparovaním vody z rozmixovaného ovocia. Cukru sa do lekváru pridáva menej, je však potrebný pre jeho prirodzené konzervačné účinky. Lekvár pripravujeme väčšinou na jeseň, pretože sa najčastejšie varí zo sliviek.

Aké plody vybrať?

V prvom rade dbáme na to, aby boli plody zdravé a dostatočne vyzreté. Prípadné chyby v ovocí vykrojíme. Ak nemáte vlastnú záhradku, pri nákupe ovocie podrobte malej kontrole. Najprv skontrolujte vzhľad. Na pohľad dokonalé plody s rovnakou farbou a tvarom nemusia byť vždy dobrou voľbou. Siahnite radšej po ovocí, ktoré pôsobí prirodzenejšie. K debničke s tovarom skúste aj trochu privoňať. Ak necítite skoro nič, nie je to dobrý signál. Spýtajte sa predajcu odkiaľ tovar pochádza. Podľa možnosti vyberajte lokálnych dodávateľov. Ak sa dá, využite možnosť obrať si za poplatok plody na miestnej farme. Máte tak záruku, že ovocie dozrelo na slnku a nemuselo za vami cestovať tisíce kilometrov.

Kombinujte! 

Inými slovami, varenie džemu je hra. Pokojne popustite uzdu fantázii a trošku si zaexperimentujte. Kombinujte ovocie i chute! Napríklad sviežosť každému džemu dodá pomarančová šťava. Tradičný jahodový džem ozvláštni vanilkový struk, alebo rozmixovaný banán. Voňavá mäta sa tiež veľmi hodí k ovociu. Tradičný marhuľový džem získa nový šmrnc pridaním jablkovej alebo limetkovej šťavy. Novým kombináciám prídete určite na chuť a ešte sa pritom aj zabavíte!

Uľahčite si to!

Dávno už neplatí, že skutočne kvalitný džem získame presladením a dlhým rozváraním. Takýto postup môže mať na svedomí, že džem bude príliš sladký, vyvaria sa z neho všetky vitamíny a po čase stratí aj svoju peknú farbu. Ak si má ovocie uchovať všetky cenné látky je potrebné variť ho len krátko. Cukru tiež nemusíte pridávať toľko koľko ovocia. Ideálne je také množstvo, ktoré zabezpečí prirodzenú konzerváciu a vhodné prisladenie.

Korunný cukor želírovací 2:1 predstavuje ideálneho pomocníka pre výrobu džemu. Jedná sa o prírodný produkt bez pridaných aróm a farbív, ktorý v sebe spája presnú kombináciu cukru, kyseliny citrónovej a prírodného pektínu pre perfektný domáci džem. Prípravu zvládne každý bez potreby špeciálneho vybavenia v kuchyni a predchádzajúcich skúseností. Nakrájané, alebo pomleté ovocie sa zasype obsahom balenia a zmes sa povarí 4-6 minút. Výsledkom je výborný domáci džem s ideálnou hustotou, prírodnou farbou i chuťou, ktorú si uchová dlhé mesiace.

Dbajte na 100%-nú čistotu!

Pri domácej príprave džemu sa niekedy môže stať, že obsah pohárov časom splesnie, alebo sa inak znehodnotí. Ani to najlepšie ovocie nezabezpečí, že sa niečo také nestane. Na pamäti preto treba mať, že alfou a omegou varenia džemu je 100%-ná čistota. Poháre najskôr dôkladne umyjeme saponátom a potom ich aspoň dvakrát opláchneme. Obzvlášť si dáme záležať na viečkach, ktoré už boli predtým použité. Z pracovného pultu je treba odstrániť všetky nečistoty, ktoré by sa mohli dostať do už umytých pohárov, alebo ovocnej zmesi.

Pri varení radšej nejeme. Šarapatu môže narobiť aj pár spadnutých odrobiniek do hotového džemu. Zaviečkované poháre nechávame vychladnúť len pozvoľna, aby náhodou nepraskli. Užitočné je si ich označiť etiketami, aby ste aj po čase vedeli, kedy bol džem vyrobený a z akého ovocia pozostáva. Vytvorte si vlastné originálne etikety so šikovným dizajnérom!

Nájdete ho tu: https://apps.facebook.com/sladke-etikety-sk/

Jahodovo-banánová marmeláda:

Potrebujeme 700 g jahôd, 300 g banánov, šťava z polovice citróna, 500 g Korunného cukru, želírovacieho 2:1.

  • Jahody umyjeme, necháme odkvapkať a odstopkujeme. Banány olúpeme a spolu s jahodami rozmixujeme najemno. Ovocnú kašu vylejeme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu a Korunný cukor želírovací 2:1. Hotový džem ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme približne 5 minút stáť na vrchnáku.
  • Dobre premiešame a privedieme za stáleho miešania do varu. Minimálne 5 minút varíme a zároveň miešame, potom odstavíme z ohňa. Prípadná pena neprekáža, ak sa nám nepáči z estetických dôvodov, môžeme ju odobrať.