Srdce v tvare kávového zrnka.

Hovorí  sa, že každý ma na tejto Zemi určité poslanie. Rovnako tak aj pán  Ing. Jaroslav Útly,  majiteľ spoločnosti ATC-JR, s.r.o. Jeho poslaním je pestovať na vlastných kávových plantážach dobrú kávu, slovensko – kolumbijskú. Nachádzajú sa na náhornej plošine v blízkosti mesta Popayán v regióne Cauca v štáte Kolimbia.

Ako Vás napadlo pestovať kávu v Kolumbii a nepredávať takú, ktorú si jednoducho kúpite na svetových trhoch?

Pre mňa to bolo  jednoduché rozhodnutie s odpoveďou – káva  ma baví. Nielen jej predaj, to by nenaplnilo moje túžby, preto padlo rozhodnutie, venovať sa jej kompletne.  Rád vstupujem do každého čiastkového procesu pestovania a výroby kávy. Je to moja obrovská vášeň. 

Pochádzate z Púchova a podnikáte už viac ako 25 rokov. Je naozaj skvelé,  že svoje podnikanie vnímate ako vaše poslanie.

Vyštudoval som elektrotechniku v Žiline.  Túžil som sa stať lekárom, nevyšlo to. Prírodné vedy ma vždy zaujímali, tak som pristál v potravinárskom biznise. Pestovanie kávy a veci s tým spojené sú mojou veľkou láskou, a záľubou.  Pri pití každého dúška tohto lahodného tmavého moku z našej úrody všetci budete cítiť, že je pestovaná , robená s láskou.

Vaša káva je lahodná, prezradíte našim čitateľom , čo je to za odrodu?

Je to zaujímavá odroda Arabica Coffea Yellow Caturra, ktorá vznikla mutáciou z odrody Bourbon, neďaleko mesta Caturra v Brazílii v roku 1930. Produkuje väčšiu úrodu na meter štvorcový ako samotný Bourbon. Rastlina je nižšia, má aj kratšie bočné vetvy a môže sa sadiť hustejšie. Relatívne nedávno vybraná botanická odroda všeobecne rýchlejšie dozrieva, produkuje viac zŕn a je odolnejšia voči chorobám ako staršie, tradičné odrody kávy Arabica. 

Nezačína sa v tomto období hlavný zber… ?

Najdôležitejšou časťou pestovania kávy pre každého farmára je samotný zber úrody. Ten prebieha na plantáži El Colibrí dvakrát ročne – hlavný zber v mesiacoch máj až jún a druhý „medzizber“  je v zimnom období  (november). Priebežne sa zberajú zrelé zrná aj v priebehu roka. Áno teraz začíname s hlavným zberom. Bude to už druhá naša vlastná úroda.

Ako vstupujete do procesu, aby bola Dobrá káva naozaj dobrá? 

Pred tým, ako si môžu zákazníci kúpiť našu kávu, veľmi pozorne otestujeme jej kvalitu. Vo vlastnom laboratóriu meriame jej vlhkosť, kontrolujeme a odstraňujeme chybné zrná. Pozorujeme ju, degustujeme a vyhodnocujeme chute a vône uvarenej kávy (tzv. cupping kávy). Vzorky  pražíme na profesionálnej pražiarni FZ-94, meriame jej kyslosť. Ak vzorky náročným testom vyhovejú, kávu pražíme na väčšej pražiarni Ghibli 15 osadenej termodynamickým bubnom. 

Podľa koho, resp. podľa čoho dostala vaša plantáž  to nádherné meno El Colibrí ?

Na mieste, kde je plantáž „dobrej kávy“, žije veľké množstvo vtáctva a medzi ním aj niekoľko druhov kolibríka (El Colibrí – zo španielčiny kolibrík). Takže preto ten názov. Práve tam som videl kolibríka prvýkrát naživo a veľmi ma to uchvátilo. Plantáž sa nachádza v nadmorskej výške 1850 metrov na náhornej plošine v blízkosti mesta Popayán v regióne Cauca. Z geografického hľadiska to je medzi 2. a 3. rovnobežkou v juhozápadnej časti Kolumbie. Samotná časť plantáže El Colibrí je situovaná v miernom údolí pripomínajúceho svojim okrúhlym tvarom amfiteáter. V dolnej časti plnej stromov, vyviera prameň vody. El Colibrí je vysadená približne štyrmi tisícmi kávovníkov typu Arabica Coffea Yellow Caturra, čo znamená, že všetky plody týchto kávovníkov sú žlté (pre porovnanie, bežne pestované typy kávy Arabica sú prevažne s červenými plodmi).

Plantáž El Colibrí je súčasťou veľkej viac ako 200 hektárovej plantáže, kde sa pestuje viac ako 200 druhov kávovníka arabského. O kávovníky sa stará tím profesionálov a nadšených odborníkov, ktorí tu hľadajú a zároveň vytvárajú maximálnu exkluzivitu.

Ako si zabezpečujete kvalitnú starostlivosť o kávovníky? 

Slovenská plantáž El Colibrí je celoročne pod neustálou kontrolou našich miestnych kávových odborníkov. Prostredníctvom reálnych satelitných fotografií máme neustále aktuálne informácie zo všetkých období rastu, kvitnutia, dozrievania a samotného zberu. Sledujeme počasie a vývoj všetkých klimatických podmienok.

Kávu vraj oberajú výlučne ženy? Je v tom nejaká mágia?

(Smiech) Nie. Keďže súčasťou celej farmy je mnoho sociálnych programov orientovaných na podporu a rozvoj okolitých miest a obcí, podporu zamestnanosti a rozvoj gramotnosti a vzdelávania domorodých obyvateľov, zber úrody na plantáži El Colibrí prebieha výlučne ženami. Tento program podporuje rozvoj zdravej stability rodiny, umožňuje získať prácu ženám a tým zabezpečiť komplexné živobytie pre rodinu. Mnohé rodiny totiž prišli o svojich mužov (manželov a otcov, bratov ), pretože boli nedobrovoľne naverbovaní do rôznych militantných skupín. Ženy sú v zbere kávy vytrvalejšie a zodpovednejšie a výkonnostné štatistiky hovoria o tom, že v priemere nazbiera i viac kávových plodov ako muž.